Svetski bestseler "Severozapad" objavljen na srpskom

Philip Hensher (Telegraph) napisao je da ove godine bolji roman u Engleskoj sigurno neće biti objavljen. Ovo je roman o Londonu, priča o velikom gradu i o deci velikog grada. U severozapadnom ćošku tog velegrada čitaoci upoznaju goste i domaće, one koji su obećavali pa se otisnuli u veći, uspešniji svet; one koji imaju moć i one koji je nemaju; ljude koji imaju krov nad glavom i one bez adrese, doma i igde ikog svog, ljude koji iz ko zna kojih razloga imaju samo prošlost, ne i budućnost. Ali i mnoge druge, koji su negde između. Severozapad Zejdi Smit, roman je o savremenom, urbanom životu –pripovest o odrastanju, borbi s gradom i unutrašnjim demonima, susretima raznih vrsta, onim prolaznim, i onim koji te za čitav život vežu, ili zauvek promene.

Romansijerka Zejdi Smit rođena je 1975. u severnom Londonu. Studirala je engleski na Kembridžu, i diplomirala 1997. godine. Skrenula je pažnju na sebe već prvim romanom, Beli zubi (2000), živim portretom savremenog, multikulturnog Londona u pripovesti o trima etnički različitim porodicama. Knjiga je dobila brojne nagrade i priznanja, uključujući „Nagradu za prvu knjigu“ londonskog Gardijana i nagradu „Whitbread“ za debitantski roman, i prevedena je na više od dvadeset jezika.

Drugi roman Zejdi Smit, Sakupljač autograma (2002), priča je o ličnom gubitku, opsesiji i suštini slave. Godine 2003. poneo je književnu nagradu za prozu „Jewish Quarterly“. Najpre 2003, a potom i 2013. godine, Zejdi Smit je u anketi magazina Granta ušla među dvadeset najboljih mladih britanskih romansijera. Treći njen roman, O lepoti, objavljen je 2005, da bi naredne godine dobio nagradu „Orange“.

Njen poslednji roman Severozapad (2012) proglašen je u Njujork tajmsu jednom od deset najboljih knjiga u 2012. godini. Zejdi Smit je redovni profesor kreativnog pisanja na Njujorškom univerzitetu.

Pogledajte još