Zbog otkaza i dugova: U Srbiji dnevno četvoro sebi oduzme život

Srbija zauzima 13. mesto po broju samoubistava u svetu sa 20 suicida na 100.000 stanovnika. Taj broj se povećava svake godine, kaže Branka Kordić, psiholog i pokretač ugašenog projekta SOS telefon za sprečavanje suicida.

Najčešće su se javljale osobe sa problemom usamljenosti, jer nemaju sa kim da podele to što ih muči. Broj samoubistava se konstantno povećava zbog krize, teškog života, depresije. Društvo je traumatizovano u tranziciji“, ističe Kordićeva i u neverici priča o tome da u Beogradu ne postoji ustanova za prevenciju suicida.

Evropska stopa samoubistva je 13, svetska je 16, a samo u Vojvodini iznosi od 23 do neverovatnih 28. Subotica, Segedin i Novi Sad gradovi su gde se u Srbiji najčešće događaju samoubistva, a kao region Vojvodina ubedljivo prednjači sa oko 600 suicida godišnje.

Besparica, gubitak posla, nagomilani dugovi, nemogućnost da se prehrani porodica, školuju deca, plati lečenje - sve češći su razlozi samoubistava u Srbiji, i to nema puno veze sa mestom stanovanja. Obično su samoubistva nenajavljena, ali su simptomi primetni. Samoubistvima se sistemski u Srbiji ne bavi niko. Policija vodi statistiku, ima pregovaračke timove, a u bolnice se primaju oni koji su imali sreću da prežive“, kaže sociolog Branka Đurić.

Jedina ustanova koja u Srbiji vodi brigu o suicidima je Centar za prevenciju “Srce” iz Novog Sada.

Psiholog Milutin Žarković kaže da dosta govori statistika.

Žene češće pokušavaju, a muškarci čak tri puta češće izvrše samoubistvo“, otkriva on.

Izvor: Blic

Pogledajte još