Radulović: Neophodni niži porezi

Smanjenje poreza najefikasnija je pomoć koju država može da pruži privredi, smatra Radulović i dodaje da je važno odmah ući u neophodne reforme kako bi se povećala zaposlenost.

"Postojeći poreski sistem je loš, opterećuje rad, destimuliše zapošljavanje, proizvodnju i izvoz, dok u isto vreme privreda umire", rekao je Radulović za "Blic".

Prema njegovom mišljenju, mala i mikro preduzeća su pod ogromnim teretom obaveza prema državi i u toj situaciji teško da se može insistirati na nultoj toleranciji pri plaćanju poreza, a ne može se nadati ni da će bilo kakva borba protiv sive ekonomije dati rezultat.

"Prosto teško je kada privrednik u uslovima krize velikom mukom zaradi 300 evra, a od toga državi mora da uplati 120 evra", kazao je on.

Ministar privrede Saša Radulović biće gost "Utiska nedelje" koji je na programu TV B92 večeras od 21 sat. Pored Krstića, gosti emisije biće i ministar finansija Lazar Krstić, profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović i v.d. glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milan Ćulibrk.

"Zaposlenost će biti ključni parametar po kojem će uspeh ove vlade biti meren. Prioritetne mere koje je u ekspozeu najavio i premijer, biće rasterećenje rada, poreska reforma i radikalna giljotina propisa koja će osloboditi privrednike raznih nameta", naveo je Radulović.

Na pitanje ima li privreda korist od Fonda za razvoj, on kaže da dugoročno gledano, ovakav kakav je ne doprinosi previše funkcionisanju privrede.

Prema njegovom mišljenju, banke u Srbiji imaju višak sredstava koje nemaju gde da plasiraju.

"Broj nenaplativih kredita nezvanično je oko 50 odsto. Smatram da je ključ za rešavanje ovog blokiranog stanja u rešavanju tih nenaplativih kredita. U tom slučaju bi i kamate mogle biti niže. Jasno je da se troškovi svih tih nenaplativih zajmova prebacuju na one koji danas uzimaju pozajmice", rekao je Radulović i dodao da je o tome razgovarao sa guvernerkom NBS.

Na pitanje da li država može rešiti problem nelikvidnosti privrede, Radulović je naveo da postoje modeli koji su primenjeni u svetu.

Mora kod velikih kompanija da dođe do konverzije potraživanja u kapital, da bi se rasteretila privreda i da bi mogla dalje dobro da funkcioniše, smatra on.

Na pitanje o tome da najavljuje profesionalizaciju, ali ne i departizaciju javnih preduzeća, Radulović kaže da je prvi zadatak da se popiše imovina i sagledaju obaveze javnih preduzeća, a zatim, da se pripremi plan rada koji će Vlada nadgledati.

Na pitanje da li će dići ruku ako se u Vladi pojavi predlog da javni dug postane dugovanje neke firme, kao što se to desilo sa dugovima Srbijagasa, ministar privrede kaže da kada je u pitanju Srbijagas, zajedno će sa ministarskom energetike insistirati na primeni plana restrukturiranja te firme.

Govoreći o nameravanom sređivanju situacije u javnim preduzećima, Radulović kaže da je otpuštanje svakako deo procesa, ali se mora voditi računa o socijalnom aspektu.

"Jasno je da neće moći da se prihvati sve što traže poslodavci, ali se ne može primoravati poslodavac da drži radnike ako ne postoji mogućnost da ih plaća", rekao je Radulović.

Što se tiče prodaje Telekoma, ministar kaže da misli da je prodaja pogrešna reč i da postoje i druge mogućnosti za ovu kompaniju.

"Možda je za Telekom dobro da izađe na berzu ili nađe strateskog partnera, u svakom slučaju i Telekomu je neophodna korporatizacija", smatra on.

Govoreći o menjanju Zakona o privatizaciji, Radulović kaže da bi bilo bolje da je taj zakon ranije promenjen, ali da ni sada nije kasno.

"Osim 179 kompanija kod kojih ćemo prema usvojenom akcionom planu završiti proces restruktuiranja do sredine naredne godine, ima još dosta firmi gde je raskinut ugovor sa kupcem ili u njima država ima manjinsko vlasnistvo. Važno je hitno promeniti taj zakon jer je nedorečen", smatra Radulović.

Izvor: b92

Pogledajte još