Kertesu novo suđenje

Presuda bivšem direktoru Uprave carina Mihalju Kertesu kojom je bio pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog iznošenja para na Kipar ukinuta je i naloženo je da mu se ponovo sudi u Specijalnom sudu u Beogradu, saopšteno je Tanjugu u Apelacinom sudu u Beogradu.

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je zimus pravosnažnu presudu Apelacionog suda kojom je bivši direktor Uprave carina Mihalj Kertes osuden na šest i po godina zatvora (kazna mu je smanjena sa osam godina) i naložio mu da ponovo razmotri Kertesovu žalbu.

Apelacioni sud je u ponovnom postupku 31. maja 2013. godine doneo rešenje kojim je ukinuo raniju presudu, jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva i protivrečna, a prvostepena presuda bez razloga o odlučnim činjenicama, navodi se u saopštenju tog suda.

Kertes je bio osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja jer je od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao za 1.182 preduzeca i za druga pravna lica. Takode, bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije, Kertes je na Kipar izneo najmanje 38 miliona nemackih maraka.

Apelacioni sud je prvostepenom sudu je naložio da u ponovnom postupku, nakon što činjenično stanje dopuni, utvrdi na osnovu svih raspoloživih dokaza da li je Kertes radnjama koje je preduzeo i koje u suštini ne spori, osim nanete štete budžetu Savezne Republike Jugoslavije, pribavio i kome protivpravnu imovinsku korist i u kom iznosu.

Ta činjenica je prema stavu Apelacinom suda je odlučna za postojanje krivičnog dela koje se Kertesu stavlja na teret.

Presudom Specijalnog suda Kertes je bio osuđen jer je postupajući po nalozima, kao službeno lice - direktor Savezne uprave carina u periodu od sredine 1994. godine do 5. oktobra 2000. godine, prekoračenjem granica svojih službenih ovlašcenja, naneo štetu budžetu tadašnje savezne Republike Jugoslavije u iznosu od preko milion i petsto hiljada dinara.

To je, prema ukinutoj presudi, činio tako što je deo novčanih sredstava od naplate carinskih dažbina uplaćivao na poseban racun kod banke „Beobanka“ i preduzeća u vlasništvu te banke, a deo direktno sa računa Savezne uprave carina na osnovu dokumentacije sa neistinitom sadržinom prebacivao na račune različitih pravnih lica.

Zatim da je dao nalog carinarnicama da novac naplaćen na osnovu deviznih prekršaja i drugih carinskih dažbina, svakodnevno u gotovini donose u Saveznu upravu carina i predaju u sef elektronskog računskog centra, koji novac je potom predavao raznim fizičkim i pravnim licima, i prenosio u trezor banke „Beobanka“.

Takođe jer je sprečavao kontrolu raspoređivanja prihoda saveznog budžeta od strane Saveznog budžetskog inspektorata.

Kao i jer je postupajući po nalozima, sam ili preko radnika carine i u pratnji radnika Resora državne bezbednosti izneo devizna sredstva Savezne uprave carina, bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije, radi polaganja na račun kod kiparskih banaka i na račune "of šor“ kompanija koje je otvorila bankarska jedinica „Beogradske banke“ na Kipru, podseća Apelacioni sudu u svom saopštenju.

Kertesu se sudi u još tri krivična postupka za šverc cigareta u predmetima "Subotić", "Bajrušević" i Stojčić", kao i za zloupotrebe sa vladinim stanovima u slučaju "Cica Knežević".

Izvor: Tanjug via Novosti

Pogledajte još