U Evropi se najviše švercuju ...

Francuzi, koji su u Evropskoj uniji najpopustljiviji prema švercu u javnom prevozu, oborili su novi rekord, što je zabrinulo glavne saobraćajne mreže u zemlji, SNCF i RATP, i pokrenulo raspravu o tome da li treba povećati kazne, ili uvesti besplatan prevoz.

Šverc u javnom prevozu u Francuskoj davno je prestao da bude fenomen među mladima iz predgrađa.

Na fakultetima, studenti ulaze u tajne "osiguravajuće" šeme koje za sedam evra mesečno, umesto 65, koliko iznosi mesečna karta, preuzimaju troškove kazni, a aplikacija "CheckMyMetro" omogućava da se u realnom vremenu na pametnom telefonu otkriju kontrolori u pariskom metrou.

"Vodeći smo u Evropi među onima koji misle da prevara u javnom prevozu nije ozbiljna"
, rekao je profesor na fakultetu Sians Po, Žilian Damon, pozivajući se na ispitivanja koja su sprovele istraživačke kuće Valer, Eurobarometar i Vorld velju, prenosi biznis.hr.

"U Ujedinjenom Kraljevstvu prevoz je skuplji, a prevara ima manje"
, rekao je profesor.

Prema istom istraživanju, u metrou u Rimu švercuje se 1,1 odsto putnika, a u pariskom metrou pet odsto i gotovo dvostruko više u autobusima i tramvajima.

"To je zato što Francuzi imaju paradoksalan odnos prema zakonu i državi", objašnjava sociolog Alen Meržier.

"Francuzi smatraju da je država ta koja mora da vodi računa o poštovanju zakona i ne žele da sami sebi budu policajci"
, rekao je Meržier. "

Oni takođe misle da im javni prevoz pripada, ako nisu platili kartu, nisu nikome ništa ukrali", dodaje on.

Fenomen ipak zabrinjava državni vrh. Prema rečima francuskog ministara saobraćaja, Frederika Kivilijera, godišnji trošak zbog šverca u francuskim železnicama (SNCF) iznosi oko 300 miliona evra, dok za pariski metro RATP dostiže oko 100 miliona evra.

Budući da cena karata pokriva samo 25 posto realne cene prevoza, dvadesetak francuskih gradova odlučilo je da ukine troškove kontrole i da uvede besplatan prevoz.

Besplatan javni prevoz pokazao se uspešnim u Obanju, koji ima oko stotinu hiljada stanovnika. Za četiri godine njime se koristi 170 posto više građana, a automobilski saobraćaj smanjio se za 10 posto.

Izvor: B92

Pogledajte još