Izložba fotografija: Australia - Адванце Аустралиа Фаир

Maja Simić i Alan Bećiri
Australia - Адванце Аустралиа Фаир
Naša australijska priča
Fotografije
16 - 28. septembar 2013.

Umetnici iz Beograda, Simić i Bećiri boravili su u Australiji 1100 dana (2008 -2011) i to svoje životno iskustvo predstavljaju izborom autorskih fotografija.

Za naslov ove izložbe iskoristili su greške koje nastaju u prevodu, jer kada se
tekst australijske himne unese u Google prevodilac, dobije se gotovo besmislen prevod sa engleskog na srpski jezik, a ime himne Advance Australia Fair prevedeno je kao Адванце Аустралиа Фаир. Greške iz prevoda poslužile su i kao metafora za otežano prilagođavanje apatrida običajima i stilu života u novim, nepoznatim sredinama.

Na njihovim fotografijama nema australijane – dobro poznatih prizora iz Australije poput surfovanja na talasima, osunčanih plaža, sidnejske luke, torbara, starosedelaca, već one predstavljaju pokušaj autora da kroz objektiv foto aparata spoznaju šta je to Australija. Smatrajući da reči nisu dovoljne da iskažu njihovo iskustvo, Simić i Bećiri pokušavaju da nam ga prenesu kroz ovih 50 radova. Ovo je njihova australijska priča.

Maja Simić (1975, Kikinda) diplomirala 2002. i magistrirala 2005. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica više nagrada za grafiku. Od 2001. izlagala na preko 80 kolektivnih i osam samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Član ULUS-a.

Alan Bećiri (1973, Uroševac) diplomirao 1997. na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Od 1997. izlagao na preko 150 kolektivnih i pet samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik više nagrada za grafiku, fotografiju i dizajn. Član ULUS-a.

Pogledajte još