Stvarna bol ili samo loš osećaj? Evo naučnog objašnjenja za sindrom "slomljenog srca" (VIDEO)

Naime, kada se posečemo, udarimo ili na bilo koji način fizički ozledimo, aktivira se isti deo mozga koji je odgovoran i za percepciju emocionalnog, psihičkog bola tako da razlika između te dve vrste bola nije toliko velika koliko nam se činilo.

Često oblike psihičkog i emocionalnog bola opisujemo pojmovima koji su inače rezervisani za nanošenje fizičkih povreda ("Izvadio mi je srce", "To mi je kao šamar u lice", "Zgazio mi je srce",...), što je još jedan dokaz njihove povezanosti.

Evolucijom su bića razvila potrebu za socijalizacijom sa ostalim jedinkama svoje vrste, stoga otuđenost od nama sličnih doslovno boli, a taj je osećaj izazvan povećanim izlučivanjem hormona kortizola i smanjenim lučenjem norepinefrina; količinske promene tih hormona u našem telu stvarno mogu izazvati pravu fizičku bol.

Na isti način kako zavoji i lekovi pomažu pri fizičkim povredama, iz Asap Sciencea poručuju kako će podrška društva zalečiti emocionalne rane izazvane prekidom ljubavne veze, gubitkom voljene osobe ili sličnim nesrećnim događajima.

Zaključak videa prilično je jednostavan: u slučaju fenomena "slomljenog srca" okružite se društvom i vama dragim ljudima jer je naučno dokazano da ljudsko zadovoljstvo proizlazi iz pripadnosti nečemu i nekome.

Izvor: index

Pogledajte još