Rusija: Požar u psihijatrijskoj bolnici, poginulo najmanje 14 osoba

Regionalno Ministarstvo za vanredne situacije nije potvrdilo izveštaj o broju žrtava, ističući da su u toku provere izveštaja.

"Šezdesetak pacijenata bilo je u Klinici za mentalno zdravlje, a više od 20 evakuisale su službenici bolnice. Sudbina 37 pacijenata i dalje je nepoznata", rekao je šef informacionog odeljenja Ministarstva za vanredne situacije Oleg Voronov.

Požar je izbio u ranim jutarnjim časovima u muškom odeljenju klinike, gde je smešteno oko 60 pacijenata. Klinika je smeštena u jednospratnu drvenu zgradu. U toku je istraga o uzroku požara, uključujući namerno podmetanje vatre ili nesmotreno pušenje cigarete.

Požar je izbio u 2:52 po moskovskom vremenu u prizemnoj zgradi bolnice, a vatrogasci su uspeli da ga lokalizuju u 4:25 na površini od 670 metara kvadratnih. Prema izvoru RIA Novosti u potpunosti je izgorelo muško odeljenje bolnice.

Požar je verovatno podmetnuo jedan od pacijenata koji je zapalio svoj krevet i sebe u njemu, navodo se u saopštenju Istražne komijsije Rusije.

Spasioci i vatrogasci pretražuju okolinu izgorelog zadanja. Požari u ustavnovama socijalne zaštite poput psihijatrijskih bolnica, domova za nezbrinutu decu i za brigu o starim licima su u Rusiji česti.

Za poslednjih 7 godina bilo je 19 požara u ustanovama ovog tipa u kojima je bilo ljudskih žrtava. U aprilu ove godine u požaru u psihijatrjskoj bolnici u Podmoskovlju poginulo je 38 osoba. Tada je ministarstvo zdravlja obećalo da će proveritit sve ustanove u Rusiji i njihov stepen protivpožarne zaštite.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još