Cene naših proizvoda niže u inostranstvu

Na ove podatke upozorila je Asocijacija potrošača Srbije u svom istraživanju rasta cena životnih namirnica za prvu polovinu ove godine.

"Tri od ukupno deset domaćih proizvoda skuplja su kod nas nego u BiH, Sloveniji i Hrvatskoj. A ostali artikli, poput „gvarane“, „plazme“, „jafa keksa“ i „smokija“, za samo desetak dinara u proseku viši su na njihovom tržištu nego na srpskom. "

To znači da bi potrošač iz Srbije sa svojom prosečnom platom jeftinije „kupio domaće“, ali u drugoj zemlji - rekao je Igor Ivanovski iz APOS i naglasio da nije jasno kako se proizvođačima više isplati da plate carinu, gorivo za transport i skladištenje robe, a da na kraju ona bude povoljnija nego u matičnoj zemlji proizvodnje.

"Cene za dvadesetak osnovnih životnih namirnica poskupele su za 8,2 odsto od januara do septembra 2013. Samo od juna do danas izdvajamo pet odsto više novca za te proizvode - rekao je Ivanovski i skrenuo pažnju na paradoks da u istom periodu cene fabričke hrane za tov stoke, kukuruza i otkupa žive stoke padaju, a da cene mesa beleže rast od tri do 10 odsto. Kako navodi, slično je i s hlebom, koji poskupljuje, iako su namirnice od kojih se proizvodi niže do 22 odsto."

Izvor: KURIR

Pogledajte još