Još jedna nerazjašnjena smrt novorođenčeta: Izgubili bebu koju su čekali 13 godina!

Kako „Alo!“ saznaje, 43-godišnja V. L., inače supruga direktora Urgentnog centra Zlatibora Lončara, porođena je carskim rezom u sedmom mesecu iako nije imala kontrakcije i bila je otvorena jedva tri prsta. Pet dana kasnije, dečak težak svega 1.900 grama je preminuo na beogradskom Institutu za neonatologiju. Druga blizanačka beba, devojčica teška 1.550 grama, hitno je prebačena u kliniku u Beču!

Kako saznajemo, supruga Zlatibora Lončara je 27. avgusta primljena u „Front“. Bila je otvorena tri prsta i nije imala kontrakcije. Njenu trudnoću je u jednoj privatnoj klinici vodila profesorka Snežana Rakić, načelnica porodilišta GAK „Narodni front“. Kada je V. L. primljena u „Front“, Rakićeva je, kako saznajemo, prekinula godišnji odmor i došla da je pregleda. Odlučeno je da se porodi carskim rezom. Supruga eminentnog lekara tada je bila trudna tek 31 nedelju i dva dana. Iako se do tada mislilo da žena nosi dva dečaka, ispostavilo se da je jedna od beba ženskog pola. Zbog toga, kako „Alo!“ saznaje, kada su doktora Lončara obavestili da je stanje ozbiljno i da su bebe prebačene na Institut za neonatologiju, on je rekao da mora da je posredi neka greška, da to nisu njegova deca.

Pet dana kasnije, u nedelju, 1. septembra, muška beba je umrla, nakon čega je devojčica hitno prebačena u kliniku u Beč.

Kako „Alo!“ saznaje, Lončar i njegova supruga su uzbuđeno i sa puno nade čekali rođenje dece. Na dete su čekali 13 godina i ovo im je bio šesti pokušaj vantelesne oplodnje. Međutim, doktor Lončar nije želeo da priča na ovu temu.

Ne želim da pričam o privatnom životu'', kratko je prokomentarisao, potvrdivši nam ipak da se nalazi u Beču. Šta je pošlo naopako i da li je bilo neophodno da se porođaj uradi u tako ranoj trunoći, juče nismo saznali od doktorke Rakić, koja se nije javljala na pozive i poruke upućene na redakciji poznat broj telefona, kao ni u GAK „Narodni front“. Međutim, u „Frontu“ nam je nezvanično potvrđeno da za sada nije pokrenut nikakav postupak povodom ovog slučaja. U Ministarstvu zdravlja nam nisu odgovorili da li je dr Rakić po zakonu smela da obavi porođaj, s obzirom na to da je bila na godišnjem odmoru.

Kako nezvanično saznajemo, dr Snežana Rakić je bila i predsednik komisije unutrašnjeg nadzora u slučaju dr Zagorke Milovanović iz „Narodnog fronta“, koja je navodno odbila da porodi trudnicu Branislavu Branković, što je rezultiralo smrću jedne bebe i kritičnom stanju druge. Podsetimo, u noći 29. jula, porodilja se žalila na bolove u stomaku. Doktorka Milovanović je konstatovala da porođaj nije počeo i na tome se završilo. Ujutru je urađen carski rez. Jedna blizanačka beba je bila mrtva, dok je druga zbog teškog zdravstvenog stanja prebačena na Institut za neonatologiju. Unutrašnja kontrola „Fronta“ utvrdila je da je beba preminula zbog propusta lekara.

Zanimljivo je da je doktorka Snežana Rakić pominjana u medijima i kao mogući kandidat za mesto direktora „Narodnog fronta“! Naime, nakon smrti blizanačke bebe koja se dogodila 29. jula u ovom porodilištu, UO klinike je doneo odluku o pokretanju konkursa za izbor novog direktora. Dosadašnji direktor dr Dušan Stanojević najavio je da će se ponovo kandidovati, jer se ne smatra odgovornim za smrt bebe. Kao njegov glavni konkurent za direktorsku fotelju pominjala se upravo dr Rakić.

Izvor: Alo

Pogledajte još