Vekarić: Proverićemo Srebrenicu i Štrpce

Srbija je dobila mogućnost da traži predmete i informacije pošto je potpisan Protokol o saradnji tužilaštva Srbije i BiH, kazao je on za RTS.

"Mi sami odlučujemo o tome šta ćemo tražiti, to je jedna velika banka podataka. Ideja je da možemo tražimo jedan deo tajnih informacija, a onaj drugi viši stepen moćićemo da dobijemo tek kada Haški tribunal bude zatvoren, ali mi ćemo moći da uđemo u sudske procese direktno s dokazima Tribunala", rekao je Vekarić.

On je ukazao da Tužilaštvo sada "ide na dva velika predmeta -Štrpce i Srebrenicu", koji će, prema njegovim rečima, biti otvoreni na najbolji mogući način.

Vekarić je istakao da se se slučaj otmice i ubistva ljudi iz voza u Štrpcima mora ispitati do kraja, navodeći da je u zločinu učestvovalo više od 20 osoba i da bi svi oni trebalo da budu procesuirani, a ne samo Milan Lukić.

Komentarušići podršku udruženja žrtava "Majke Srebrenice", Vekarić je kazao da je to za srpsko tužilaštvo veliko priznanje, ali i obaveza.

Vekarić je istakao i da je veoma zabrinjavajuće što za 14 godina nije doneta ni jedna presuda za zločine na Kosovu i dodao da je katastrofalno to što se dešava sa svedocima. On je naveo da ratni zločin ne zastareva i da postoji mogućnost da neka druga vlast ponovo otvori slučaj zločina za koje je bivši komadant OVK-a Fatmir Limaj oslobođen.

Izvor: b92

Pogledajte još