Sutra počinje 47. Bitef

Na ovogodišnjem, 47. izdanju BITEF-a, najvažnijeg pozorišnog događaja u regionu, na scenama u Beogradu i Novom Sadu videćemo četiri predstave iz Srbije, četiri iz regiona i četiri iz takozvanog "pravog inostranstva". Među zanimljivim pozorišnim imenima koja nam stižu su i Jan Mikulašek, Kornel Mundruco, Jernej Lorenci...

Prva predstava u glavnom programu biće "Before Your Very Eyes" nemačko-britanske grupe Gob Squad iz Berlina, u koprodukciji sa teatrom Campo iz Belgije.

Posle predstava, kao što je uobičajeno na Bitefu, biće organizovani razgovori sa autorima i izvođačima, a moderator je i ove godine dramaturg Minja Bogavac.

Sva dešavanja na festivalu i oko njega moći će da se prate i na blogu Bitefa, koji je aktivan već od četvrtka, najavila je urednica bloga, rediteljka Jelena Bogavac.

Selekciju su i ovoga puta obavili umetnički direktor Jovan Ćirilov i rediteljka Anja Suša.

Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu dodeliće žiri čiji je predsednik Kristijan Holćauner iz Nemačke. Članovi su rediteljka iz Litvanije Jana Ros, pozorišni kritičar i novinar iz Zagreba Igor Ružić, a iz Srbije reditelj Andraš Urban i dramski pisac Filip Vujošević.

Slogan ovogodišnjeg Bitefa glasi "Teško je biti", što odražava filozofski stav, ali i stanje materijalne krize.

Budžet je spao na svega 30 miliona dinara, od Skupštine Beograda kao osnivača i Ministarstva kulture kao pokrovitelja, kao i od Pokrajine Vojvodine kao domaćina jedne od gostujućih predstava.

Organizacioni tim, koji predvodi diektorka Bitefa i Bitef teatra Jelena Kajgo, nabavio je još desetak miliona dinara od sponzora, donatora i uz podršku stranih kulturnih centara u Beogradu.

Festival će i ove godine imati tradicionalne prateće programe Bitef polifonija (besplatne karte se mogu uzeti na blagajni Bitefa u Pozorištu na Terazijama) i Bitef na filmu (cena karte je 100 dinara) koji će se održavati u Muzeju jugoslovenske kinoteke, a najavljena je i izložba pod nazivom "Teško je biti...u vremenu".

Ovogodišnji Bitef će zatvoriti predstava "Teško je biti Bog" slavnog mađarskog autora Kornela Mundruca, koju će u specijalnom prostoru u Brodogradilištu Beoigrad izvesti Proton Cinema + Theatre iz Budimpešte.

Ulaznice za otvaranje i zatvaranje Bitefa, kako je rečeno na konferenciji za novinare u pres centru u hotelu "Balkan", već su rasprodate, ali još ima karata za reprize. Cene ulaznica su od 800 do 2000 dinara, a mogu se kupiti na blagajni Pozorišta na Terazijama.

Pogledajte još