Nakon agonije: Radost porodice pacijenta kojem je presađeno srce

Vladanu Gerasimoviću presađeno je srce davaoca koji je bio u stanju moždane smrti. Porodici davaoca nije bilo lako da donese ovakvu odluku, ali su time spasli jedan život. Vladan je bio najstariji i najugroženiji pacijent koji je čekao novi organ i čija borba za život traje još od 2000. Teška i komplikovana operacija trajala je više od šest sati, završena je u subotu u pola šest ujutru, a protekla je bez ikakvih komplikacija. To je prva transplantacija srca posle 18 godina u Kliničkom centru Srbije.

"Sin, ćerka, zet i ja smo celu noć dok je trajala operacija proveli u čekaonici. Kad su lekari izašli iz sale, prvo sam ih pitala da li je suprug iskrvario. Nisam znala za sebe. Najbitnije je da je sada stabilno. Išli smo i da ga posetimo, ali još je bio pod anestezijom. Jedva čekam da ga opet vidim, da mu poručim da je sve u redu i da smo uz njega", priča Dragica.

Vladan, koji je po struci mašinbravar, skoro celog života je bio zdrav čovek. Mnogo je voleo sport, a rekreativno je bio fudbalski golman. Njegova bolest usledila je iznenada i u trenutku promenila život porodice Gerasimović iz korena.

"Sa svake klinike bio je vraćan. Pet puta smo išli na VMA, tri puta u Institut na Dedinju, čak smo bili i u Nemačkoj kod jednog našeg čuvenog profesora koji je Vladanu davao terapije. Činilo se kao da agoniji nema kraja, a onda smo iznenada obavešteni da je pronađeno odgovarajuće srce. Naša najveća želja je ispunjena. Samo da nam on bude živ i zdrav", ističe Dragica.

Miljko Ristić, direktor KCS, koji je predvodio tim hirurga, kaže da je Vladan u stabilnom stanju.

"Oporavak protiče kako se samo poželeti može. Sada pratimo visinu pritiska, pulsa, radimo laboratorijske nalaze i zadovoljni smo svim parametrima. Vladan, kao i drugi pacijenti koji čekaju donora, nije imao alternativu. Porodica davaoca se dugo premišljala, bilo im je teško, ali su na kraju pristali", priča dr Ristić.

Fond za transplantacije

Da bi se transplantacije radile i u budućnosti, neophodno je da RFZO i Ministarstvo zdravlja osnuju poseban fond u te svrhe, kaže dr Ristić. On kaže da je u Srbiji godišnje potrebno obaviti između 70 do 80 transplantacija jer smo vodeći u svetu po broju kardiovaskularnih bolesnika. Prva transplantacija u Srbiji urađena je 1995. godine u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.


Izvor: Blic

Pogledajte još