Članica Pusi rajot stupila u štrajk glađu u zatvoru

Tolokonjikova služi dvogodišnju kaznu u oblasti Mordovija, oko 500 kilometara istočno od Moskve, zbog "huliganizma motivisanog religioznom mržnjom", to jest učešća u performansu koji je njena grupa izvela u glavnoj moskovskoj pravoslavnoj crkvi u znak protesta zbog kandidature Vladimira Putina za treći predsednički mandat.

U pismu na pet strana koje je objavljeno na blogu grupe Pusi Rajot, Tokolonjikova je rekla da su ona i druge osuđenice prinuđene da rade po 17 sati dnevno u radionici koja proizvodi policijske uniforme.

Prema njenim tvrdnjama, kažnjeničke brigade koje ne ispune dnevnu kvotu, kažnjavaju se uskraćivanjem hrane i korišćenja kupatila, ili se primoravaju da stoje napolju, na hladnoći.

Tolokonjikova je takođe napisala da joj je zamenica upravnika zatvora prošlog meseca pretila, ukazavši joj da će druge zatvorenice biti navedene da je ubiju u znak odmazde zbog toga što ona osporava zatvorski sistem.

Ona je opisala zatvorski sistem u kojem se kažnjenice povezane sa zatvorskim sistemom koriste za terorisanje drugih kažnjenica kako bi ostale "na liniji".

Tolokonjikova je uložila odvojene predstavke šefu ruske istražne agencije i zatvorskoj službi zbog pretnji za koje tvrdi da je dobila i zbog radnih uslovi u kažnjeničkoj koloniji u Mordoviji.

Zatvorska služba tvrdi da osuđenice rade u dve smene i poriče da žene provode više od osam sati dnevno u radionici koju je Tolokonjikova spomenula, javila je agencije Interfaks.

Šef predsedničkog saveta za ljudska prava Mihail Fedotov napisao je na Tviteru da će četvoro članova tog tela doputovati sutra u kaznionicu da ispitaju tvrdnje članice Pusi rajot.

Izvor: Beta-AP

Pogledajte još