Dragan Đilas: Moja smena nema veze sa rezultatima

On je novinarima izjavio da njegova smena nema veze sa rezultatima koje je aktuelna gradska vlast postigla.

Đilas je došao na sednicu Skupštine grada Beograda nakon što je usvojen dnevni red na kojem je stavljen predlog za njegovo razrešenje koji su juče podneli odbornici SNS-a i DSS-a.

"Jasno je da moja smena nema veze sa onim što smo uradili u ovih pet godina, to je politički odgovor na ono što sam govorio u proteklom periodu, a to je da zemlja polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem", rekao je Đilas novinarima u gradskom parlamentu.

On je naveo da je svima jasno šta će se danas desiti, ali da ne želi da prejudicira ishod glasanja.

Navodeći da ne želi da izgovara teške reči, Đilas je rekao da je ponosan na tim koji je vodio Beograd i na ono što je uradjeno, i zahvalio je Beograđanima na podršci.

Đilas je izjavio i da će se, kad god budu raspisani izbori za prvog čoveka grada, ponovo na njima kandidovati.

On veruje da će Beograd na izborima, kad god budu bili raspisani, a očekuje ih na proleće, pokazati da je put kojim je gradska vlast vodila glavni grad zdrav i ispravan put.

Đilas veruje da će zbog toga ponovo biti gradonačelnik i još jednom ponovio da smatra da su neposredni izbori najbolji način da Beograđani glasaju i pokažu za koga su - da li su za Đilasa, Nebojšu Stefanovića ili bilo koga drugog.

Đilas kaže i da nakon njegove smene očekuje nova hapšenja članova DS i podovom hapšenja u Novom Sadu, pita da li iko u Srbiji veruje da su ta hapšenja realna stvar i da to tužilaštvo i sudovi samostalno rade.

"U danu kada mene smenjuju u Beogradu, hapse Borislava Novakovića, čoveka koji sasvim sigurno nije umešan ni u kakve kriminalne radnje", rekao je on.

Upitan da li očekuje da i on bude uhapšen, Đilas je rekao da ne očekuje jer nema razloga za to i dodao: "Ali u ovakvim vremenima ništa ne bi moglo da me iznenadi."

U Skupštini grada Beograda u toku je rasprava o smeni gradonačelnika Dragana Đilasa. Zahtev za smenu su podneli odbornici SNS-a i DSS-a.

Većina za smenu je obezbeđena nakon što je Milan Krkobabić iz PUPS-arekao da će glasati za Đilasovu smenu jer mu je Aleksandar Vučić sinoć obećao da se socijalni program za Beograd neće menjati.

Šef odobrnika SNS-a Aleksandar Jovičić kaže da su izbori u Zemunu najbolji pokazatelj zašto Đilas treba da ode i da nema više poverenje Beograđana.

Nebojša Bakarec iz DSS međutim Đilasu zamera na projektu beogradskog metroa, izgradnji mosta na Adi, rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra....

Ukoliko danas bude izglasano nepoverenje gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu sa njim će pasti i cela gradska vlada, a za izbor novog gradonačelnika aktuelni saziv ima 30 dana.

Ukoliko u tom roku ne bude sazvana nova sednica gradskog parlamenta i ne bude izabran novi gradonačelnik, uvodi se privremena uprava koju imenuje vlada, odnosno privremeno veće od pet članova koje upravlja gradom.

To veće funkciju obavlja dva meseca nakon čega se raspisuju izbori. Za izbor predsednika Skupštine Beograda ne postoje rokovi.

Izvor: b92

Pogledajte još