Srbin uhapšen u Francuskoj zbog krađe slike vredne 600.000 evra

0

Francuska policija uhapsila je jednog srpskog državljanina (50), osumnjičenog da je 2012. u Parizu ukrao sliku Ežena Delakroa, vrednu 600.000 evra, saznaje se danas od izvora iz pravosuđa.

Državljanin Srbije osumnjičen je da je krajem novembra 2012. godine iz jedne pariske galerije ukrao sliku „Arapi iz Orana“. To delo Ežena Delakroa iz 1833. godine nije pronađeno.

Muškarac se sumnjiči i za krađu kristalne figure „Nike sa Samotrake“ čija je vrednost procenjena na 40.000 evra, kao i za krađu jedne druge slike krajem novembra 2011. godine u Parizu.

Ežen Ferdinand Viktor Delakroa

(1798. – 1863.) Francuski slikar, glavni predstavnik romantizma. Radio je portrete, istorijske kompozicije, predele i mrtve prirode. On se borio protiv sivila u slikarstvu neoklasicista. U koloritu njegovih slika ima jakih tonova boje, obojenih senki i naporedo postavljenih komplementarnih boja. Javnosti je postao poznat 1824. godine nakon izlaganja njegove slike Pokolj na Hiosu (gde prikazuje borbe Grka protiv Turaka). Konzervativci su sliku nazvali pokoljem slikarstva, dok su je drugi oduševljeno pozdravili. Nije slikao po narudžbini, već je ljude s kojima je dolazio u kontakt, a na koje je gledao kao žrtve romantične patnje.
Bio je u Africi (Alžir, Maroko), gde je slikao život i običaje lokalnog stanovništva.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.