Sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Čast da se na otvaranju ovogodišnjeg sajma knjiga obrati u ime počasnog gosta Poljske pripala je poznatoj poljskoj književnici srednje generacije Olgi Tokarčuk, ovogodišnjem kandidatu te zemlje za Nobelovu nagradu

Predsednik Odbora sajma knjiga Željko Ožegović rekao je da je Sajam knjiga i pored teškoća sa kojima se susreće opstao kao jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Beogradu i Srbiji.

Ljubitelje knjige ove godine na Sajmu čeka 501 direktan izlagač, što je za 20 više u odnosu na prošlu godinu. Od toga, čak 48 izlagača biće iz inostranstva što je dokaz da vlada sve veće interesovanje za ovu manifestaciju, dodao je Ožegović.

Ožegović je najavio i da će počasni gost Sajma knjiga iduće godine biti Kina, a da su dobili i zvaničnu potvrdu da će počasni gost 2015. biti Indija.

Takođe je istakao i da je akcija prikupljanja knjiga za biblioteke, koja je inicirana prošle godine i na koju su posebno ponosni, urodila plodom i da joj se čak pridružio i novi ministar kulture, Ivan Tasovac.

Prikupljeno je oko 1600 knjiga, napravljena je selekcija, Narodna biblioteka Srbije je dala predlog kojim bibliotekama su knjige potrebne i one će im biti uručene pre početka Sajma knjiga", dodao je Ožegović.

Urednik programa sajma knjiga Olivera Stošić Rakić rekla je da zajednički naziv sajamskih programa „Prostori slobode" istovremeno naglašavaju i problematizuju vezu autora i društvenog trenutka, jer je područje književnosti zapravo i prostor društvenog aktivizma.

Ona je najavila da će na brojnim forumima i tribinama osim pisaca učestvovati i teoretičari i filozofi koji će razmatrati modele prezentacije književnosti, biće organizovan i forum o zastupljenosti kulture u medijima, na kojem će učestvovati i direktori Sajma knjiga u Frankfurtu i Lajpcigu.

Na sajmu će biti predstavljeni i autori čija dela do sada nisu prevođena na srpski, poput Lasla Krasnahorkaija (Mađarska), a očekuju se gostovanja pisaca iz regiona za čija dela nam nije potrebno prevođenje, ali i nekih poznatih autora poput Tarika Alija.

Specifičnost ovog Sajma knjiga je takozvani „Dečji paviljon", dečji kutak gde će se najmlađi čitaoci upoznati sa srpskim autorima knjiga za decu, učestvovati u radionicama i družiti se.

„Strip, kao umetnost koja je nedovoljno prihvaćena u Srbiji, takođe će imati svoje mesto na Sajmu knjiga'', rekla je Stošić Rakić.

Ataše za kulturu, nauku i promociju ambasade Poljske u Beogradu Dagmara Luković najavila je gostovanje važnih poljskih pisaca Tokarčukove, Kšištova Varge, Pjotra Pažinjskog, Ščepana Tvardoha, Januša Džvutskog i Gžeguša Latušinskog.

Ona je objasnila da će 11-članu delegaciju osim pisaca činiti i stručnjaci za autorska prava, izdavači i analitičari tržišta koji će sa srpskim kolegama razmenjivati mišljenja i ideje.

Školski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora je četvrtak 24. oktobar. Porodični dani su ponedeljak, 21. oktobar i utorak, 22. oktobar kada će porodicama biti omogućeno da posete sajam uz posebne popuste.

Tokom Sajma knjiga biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu i najlepšu knjigu kao i nagrada "Dositej Obradović" koja se svake godine dodeljuje stranom izdavaču sa kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Sponzor ovogodišnjeg Sajma knjiga je kompanija Telekom. Radno vreme sajma je od 10 do 21 sat a cena ulaznica je ostala nepromenjena u odnosu na protekle četiri godine - pojedinačna ulaznica je 250, ulaznica za grupne posete 150 a porodična ulaznica 600 dinara.

J.R.N.

Pogledajte još