Jovanka Broz u komi

Podsetimo, stanje udovice Josipa Broza Tita naglo se pogoršalo juče zbog problema kardio-respiratorne prirode. Ona je od juče na aparatima za veštačko disanje.

Kako saznajemo, lekari ne mogu da daju prognoze, između ostalog jer Jovanka Broz ima 90 godina i u bolnicu je 23. avgusta primljena u teškom stanju.

Titova udovica ima i rak kože, ali lekari tvrde da taj karcinom za Jovanku ne može da bude fatalan, pišu "Novosti".

U međuvremenu, lekari su zabranili sve posete gospođi Broz, jer je Jovankino stanje jako ozbiljno.

Podsetimo, Brozova je primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije 23. avgusta u teškom stanju i bila je odmah smeštena na intenzivnu negu. Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je tada novinarima da je Jovanka Broz u polusvesnom stanju i da reaguje samo na grube nadražaje i da su prve analize ukazivale na početak sepse.

Odmah su preduzete mere reanimacije, ona je je prebačena na intenzivnu negu, gde se intenzivno borimo za njen život. Početne analize pokazuju na jedno septično stanje“, naveo je Lončar.

Jovanka Broz rođena je 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Tita, sa kojim je živela do njegove smrti 1980. Živi u Beogradu u skromnim uslovima i dugo je bila bez ikakvih ličnih dokumenata. Izolacija joj je pre 33 godine bila nametnuta, da bi se kasnije u nju sama povukla.

U centar pažnje Jovanka Broz vratila se 2009. kada je javnost saznala da živi u relativnom siromaštvu bez ijednog dokumenta.

Jula 2009. godine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio joj dokumenta - ličnu kartu i pasoš.

Kao neposredan svedok cele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je još predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

Jovanka Broz se retko pojavljuje u medijima, a poslednjih meseci veliku pažnju su privukle njene ispovesti. Pročitajte "Šta je sve rekla Jovanka Broz" i "Tito voleo žene više nego Sulejman".

U februaru ove godine Jovanka Broz je prijavila pljačku kuće na Dedinju u kojoj živi i iz koje su bile odnete brojne dragocenosti.

Nekadašnja prva dama Jugoslavije je još sredinom osamdesetih podnela sudu dokument na više strana sa njenom ličnom imovinom koju potražuje. Do danas joj lične stvari koje su joj oduzete 1980. nisu vraćene, niti je podeljena imovina Josipa Broza Tita između njegove udovice, sinova i unuka.

Izvor: B92

Pogledajte još