Čudo nauke: Veštačka noga koju pokreću misli

Vavter, inženjer iz Sijetla, već mesecima se pojavljuje u medijima promovišući bioničku nogu koju pokreće mislima. Ovaj revolucionarni izum došao je u centar pažnje svetske javnosti kada se krajem prošle godine peške popeo na vrh jednog čikaškog oblakodera, ne bi li demonstrirao sve mogućnosti bioničke noge.

U rad na bioničkoj nozi koju pokreću misli američka vojska uložila je osam miliona dolara, a na njenom usavršavanju radi tim iz Rehabilitacionog instituta u Čikagu. Slična tehnologija do sada je bila upotrebljena za razvoj prostetičke ruke, ali je u slučaju noge ovo revolucionaran izum.

(old_image) Foto: AP

Sve što Vavter treba da uradi ne bi li pokrenuo veštačku nogu jeste da svom mozgu izda “naređenje”, baš kao što to čini i sa njegovom zdravom, levom nogom. I, kako tvrdi u najnovijem intervjuu za “Bloomberg”, to nije nikakav problem. Ne postoji razlika u osećaju pomeranja leve i desne noge, tvrdi on.

“Isto je kao kada bih normalno hodao. Nije mi potrebno posebno pripremanje, nikakvi dugmići ili trikovi. To je vrlo važna stavka zbog koje mislim da je ovo što radimo revolucionarno”,
kaže Vavter.

(old_image) Foto: AP

On za sada može da koristi nogu tek s vremena na vreme, otprilike jednom nedeljno u nekoliko meseci, kada posećuje kliniku u Čikagu. Dok skakuće igrajući se sa košarkaškom loptom, Vavter priznaje da je ovo trenutno najbolje pomagalo koje trneutno postoji u medicini.

“To je neverovatan napredak u odnosu na moju pređašnju protezu, ali i dalje postoji mnogo toga što treba da se učini”, priznaje on.

(old_image) Foto: AP

Levi Hargrouv, jedan od vodećih istraživača koji sarađuje sa Vavterom, tvrdi da bi širu upotrebu ovog proizvoda trebalo očekivati kroz tri do pet godina, što će znatno olakšati život milionima Amerikanaca koji imaju aputiranu nogu.

B92

Pogledajte još