Kako je ađutant Titu priklještio ruku (VIDEO)

Dok je Josip Broz Tito izlazio iz automobila, njegov ađutant je izašao sa suvozačevog sedišta i zalupio vrata. Tom prilikom je Titu priklještio prste ruku, na šta je ovaj viknuo, a ađutant je brzo otvorio vrata i oslobodio prste maršala.

Tito je ađutanta nekoliko sekundi prekorno gledao, a zatim mirno nastavio ka domaćinima, premijeru Švedske Olafu Palmeu i njegovoj supruzi. Na snimku se vidi kako se oni smeju, dok ađutant nemo i zbunjeno posmatra scenu.

Kasnije tokom zvaničnog susreta, Tito je svojim domaćinima još jednom pokazao šta mu se desilo tokom izlaska iz automobila.

Inače, Titova poseta Švedskoj 1976. je bila od izuzetne važnosti, posle terorističkih napada na jugoslovensku ambasadu i ekspanzije rada ustaške emigracije.

Broz i Palme razgovarali su o Helsinškim aktima, Titovoj poseti Latinskoj Americi, situaciji u Angoli, dešavanjima na Bliskom istoku i u Pokretu nesvrstanih.

Govoreći o prijateljstvu koje prožima posetu, Palme je u jednom trenutku rekao: “Sad sam upravo saznao da reprezentacije Jugoslavije i Švedske igraju u Pragu utakmicu za titulu prvaka Evrope u stonom tenisu. S obzirom na ovo naše uzajamno razumevanje, na bliskost i srdačnost koja karakteriše naše odnose, možda bi najbolje bilo da rezultat bude nerešen.” Jugoslavija je ipak to veče pobedila sa 5:2.

Izvor: Novimagazin

Pogledajte još