Izbori u Beogradu 16. februara?

Ako se naprednjaci odluče za istovremene vanredne parlamentarne i izbore u Beogradu, oni bi bili zakazani najverovatnije za 16. februar, pišu „Novosti''.

To je, prema tempu koji nameće zakonska procedura, poslednji termin da se održi vanredno glasanje u prestonici ukoliko 25. oktobra budu uvedene privremene mere u glavnom gradu.

Jer, pošto su se SNS i SPS odlučile za privremenu upravu u Beogradu, ona bi formalno mogla da potraje najviše dva meseca - do 24. decembra. Tada se raspisuju izbori koji moraju da se održe najmanje za 45, a najviše za 60 dana.

Tako da, ukoliko SNS prelomi da su Srbiji potrebni i republički izbori, onda bi se glasanje objedinilo u najkasnijem terminu, sredinom februara, pišu „Novosti''. Politički, za vlast je važno da Srbija pre toga započne pregovore sa EU, što se očekuje u drugoj polovini januara.

Priča o republičkom glasanju podgrejana je, pošto je Aleksandar Vučić prihvatio javno bačenu rukavicu opozicije i čak podigao lestvicu. Ne samo što je najavio izbore u Beogradu, već nije isključio ni parlamentarno nadmetanje kako bi se utvrdio legitimitet vlasti.

Premijer Srbije i lider socijalista Ivica Dačić kaže za „Novosti“ da ne razmišlja o izborima na državnom nivou:

- Nije vreme da sa partnerima razgovaram o vanrednim parlamentarnim izborima jer su pred našom zemljom mnogo važnija i preča posla. Činjenica je i da se socijalisti nikada nisu plašili izbora i da nikada nismo bežali od provere pred građanima Srbije.

Lider URS Mlađan Dinkić kaže za „Novosti“ da očekuje istovremene izbore u republici i Beogradu:

POVEZIVANJE ODGOVARA NAPREDNJACIMA Programski direktor CeSID Đorđe Vuković kaže za „Novosti“ da istovremeni izlazak na birališta u Beogradu i na republičkom nivou ide naruku SNS: - Oni u Vučiću imaju predominantnu političku figuru čiji rejting može pozitivno da utiče na bolje rezultate na lokalu. Svakako da će dobiti više glasova tako nego sa nekim neprepoznatljivim kandidatom. Takođe, SNS je već vratio novčane kredite koje je uzeo za prethodnu kampanju, dok DS i URS i dalje moraju da ih otplaćuju.

- Srbiji je potrebna nova vlada koju ne čini samo par uspešnih pojedinaca, već čitav tim sposobnih ljudi koji su u stanju da brže rešavaju probleme građana u svim regionima i da pokrenu istinsku modernizaciju zemlje. I Beogradu je potreban novi tim koji će da grad pokrene iz mrtvila, da ga modernizuje i učini vodećom i najatraktivnijom prestonicom u ovom delu Evrope.

Član Predsedništva DS Borislav Stefanović kaže za naš list da je njima najvažnije da se u Beogradu što pre održe izbori, kako glavni grad ne bi ostao bez vlasti skoro šest meseci:

- Da li će istovremeno biti glasanje i na republičkom nivou zavisi isključivo od Vučića, koji će verovatno spojiti glasanja pošto na lokalu nema adekvatne kandidate.

U DSS smatraju da je u interesu građana da se što pre raspišu i beogradski i parlamentarni izbori.

- Umesto štetnih i po Srbiju pogubnih „lažnih“ izbora na Kosovu 3. novembra potrebno je raspisati vanredne parlamentarne izbore na kojima bi građani konačno odlučili u kom pravcu žele da Srbija ide - kaže nam portparol DSS Petar Petković.

Predsednik Udruženja građana „Zajedno za Srbiju“ Dušan Petrović misli da su prevremeni parlamentarni izbori mogući jer su se promenile prilike u zemlji u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Novosti

Pogledajte još