KiM: Osim lokalnih, mogući i vanredni parlamentarni izbori

Vlada Hašima Tačija gubi podršku većine, a trenutno je u opticaju nekoliko opcija za prevazilaženje aktuelnog stanja, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prva opcija bi bila reforma kosovske vlade, što podrazumeva ukljucivanje nekog od poltičkih aktera iz opozicije u aktuelnu vlast, druga opcija je da opozicija formira vladu do izbora, a treća nastavak rada ove vlade ali uz sporazum između politickih činilaca o danu budućih izbora i nekoliko izbornih reformi.

Lider Alijanse za Budućnost Kosova Ramus Haradinaj rekao izjavio je, posle povratka iz posete SAD, da je najbolje rešenje da opozicija formira novu koslvsku vladu.

"Mi smo ostavili mogućnost da to bude posle izbora. Podrazumevase da mi prizeljkujemo da formiramo vladu kao opozicija. Čekaćemo i nakon izbora kako ce građani da odluce, ali smatram da je mnogo zdravije za Kosovo da imamo vladu koju će formirati opozicija", rekao je Haradinaj.

Driton Selmanaj iz Kosovskog Demokratskog Instituta kaže da je vlada izgubila većinu i da je u životu drži opozicija koja se, po njemu, ne pokazuje spremnom da izazove vladu.

"Rešenje bi bilo da Kosovo ide na vanredne parlamentarne izbore i da se Skupstina rasformira", rekao je Selmanaj.

Za najveću partiju na vlast DPK i Hašima Tačija problem je i što unutar njene parlamentarne grupe sada vec postoji odvojena frakcija na celu sa poslanikom Fatmirom Ljimaje i predsednikom parlamenta Jakupom Krasničijem koja ne podrzava politiku i predloge vlade Hašima Tacija.

To je izuzetno ugrozilo prezivljavanje koalicije vlade do kraja ustavnog mandata, prenosi Kohavizion, pozivajući se na Radio Slobodnu Evropu.

Izvor: BLIC

Pogledajte još