Beograđanin umro od uboda stršljena

0

Institut za sudsku medicinu u Nišu je potvrdio da je alergijska reakcija prouzrokovala smrti Žarka Stojačića (63) iz Beograda, koji je preminuo nakon što ga je, u šumi kod Žitnog Potoka u opštini Prokuplje, napao roj stršljenova.

Stojačić je posle ujeda stršljena uspeo da se kolima doveze do ambulantne stanice u Žitnom Potoku, odakle je, nakon ukazane prve lekarske pomoći, hitno upućen u prokupačku bolnicu, ali je na putu preminuo.

Zbog okolnosti koje su dovele do smrti Stojačića, koji je preminuo protekle sedmice, naložena je obdukcija koju je uradio niški Institut.

Pacijent je u bolnicu dovezen bez znakova života. Preduzete mere reanimacije na žalost nisu dale rezultate, a s obzirom da je uzrok smrti nepoznat telo je poslato na obdukciju – kazala je Tanjugu portparolka prokupačke bolnice Jelena Pantović.

Prema podacima iz ove ustanove, u ovogodišnjoj sezoni zbog alergijskih reakcija na ubod stršljena u Bolnici mesečno pedesetak osoba zatraži lekarsku pomoć, a ovo je prvi slučaj u Toplici da je zabeležen smrtni slučaj od ujeda stršljena.

Žena nastradalog Žarka, Slavica kaže da je sa suprugom živela u Beogradu, a da su u Žitnom Potoku došli nekoliko dana pre, nakon poziva komšije iz sela da im neko seče i krade sumu.

„Otišli smo u zabran, udaljen dva, tri kilometara od sela, obišli šumu i kada smo se vraćali napao nas je roj stršljenova. Suprug je samo rekao ujedoše me četiri stršljena, a ja sam počela da mašem trenerkom oko glave, i utrčali smo u automobil udaljen dvadesetak metara od mesta napada insekata“, rekla je ona.

Suprug sam dovezo automobil do ambulante u selu, ali već pri izlasku iz auta počelo je gušenje. Lekari ambulante u Zzitnom Potoku su mu ukazali prvu lekarsku pomoć i hitno ga povezli ka prokupačkom Urgentnom centru, ali je na putu do bolnice Žarko preminuo.

U ambulanti u Žitnom potoku, gde je pacijen primljen, kažu da su učinili sve da mu pomognu, ali je ipak nesrećni čovek podlegao povredama od uboda stršljena.

„Pre nekoliko dana u Zbevcu kod Bujanovca, Dragomir“, Daci Antić (32), radnik Fabrike konditorskih proizvoda „Kondiva“, posle ujeda ose na radnom mestu, preminuo je na Odeljenju intenzivne nege niškog Kliničkog centra.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.