Što više kuckate poruke, to lošije spavate

Iako je brz život nametnuo pravilo da bez mobilnog telefona ne može da se funkcioniše, pored svih prednosti, ovo i nije toliko dobro, pokazuju istraživanja obavljena u Americi.

Takođe, ispostavilo se da konstantno pisanje poruka, bilo sms, mms, preko "Vibera", "Vacapa" ili "Mesendžera" loše utiče na spavanje. Ova nuspojava brze komunikacije proizilazi iz potrebe da čovek odmah odgovori na primljenu poruku.

Karla Mardok sa "Vašington Li univerziteta" otkrila je da brucoši koji ne ispuštaju telefon iz ruku, gore spavaju, bez obzira na nivo stresa kojem su izloženi. Njeno istraživanje je uključivalo i razgovor sa studentima o njihovim problemima sa snom, ali i o emotivnom stanju. Takođe ih je zamolila i da procene koliko poruka pošalju dnevno.

Rezultati istraživanja su pokazali da srazmerno sa brojem poruka, rastu i problemi sa nesanicom, ali i problemi u komunikaciji sa prijateljima i emotivnim partnerima.

"Iako je još na nivou spekulacija, može se raspravljati o tome da je slanje poruka neprikladan način komunikacije za kopiranje interpersonalnog stresa u bliskim odnosima"
, smatra Mardokova.

Izvor: Blic

Pogledajte još