Izolovan virus Zapadnog Nila u Kruševcu

0

Kod pacijenta iz Kruševca laboratorijski je izolovan je vikrus Zapadnog Nila na Institutu Torlak, i to je prvi zvanično potvrđen slučaj na toj teritoriji, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.

Kako je rekao epidemiolog dr Dragan Vuksanović, reč je o starijoj osobi ženskog pola koja se uspešno oporavlja, iako je hronični bolesnik sa kardiovaskularnim problemima.

Pacijentkinja se lekaru javila zbog temperature, malaksalosti i glavobolje. Posumnjali smo da je reč o groznici Zapadnog Nila. Virus je izolovan prošlog meseca, a pre tri, četiri dana smo dobili i potvrdu„, naveo je dr Vuksanović.

On je dodao da je na ovaj način potvrđeno da na teritoriji Kruševca ima komaraca koji su uzročnici i ističe da se zbog toga sa lokalnom samoupravom mora raditi na suzbijanju tih insekata kako se broj pacijenata kasnije ne bi povećavao.

Epidemiolog dr Vuksanović podseća da su prenosioci tigrasti komarci, a simptomi slični gripu, jaka glavobolja, povišena temperatura i malaksalost. Bolest prolazi bez komplikacija izuzev kod starijih osoba i hroničnih bolesnika.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.