Finansijska blokada zatvorila i Kip slobode

Federalne vlasti nisu uspele da postignu dogovor u Senatu o tome kako finansirati SAD.

Rok za dogovor istekao je u ponedeljak u ponoć, nakon čega je došlo do finansijske blokade, što je primoralo većinu federalnih agencija da suspenduju sva “nesuštinska” radna mesta, pošalju 800.000 radnika širom SAD na odsustvo, a traže milione njih da im rade bez plate, izvestio je “Njujork tajms”.

Samo u Njujorku je pogođeno 50.000 federalnih radnika, što će dodatno pogoditi i radnje blizu njihovih agencija, koje zavise od tih radnika. Putovanja će se nastaviti kao i do sada, jer će kancelarije za izdavanje pasoša i kontrola leta nastaviti s radom, javio je radio WNYC.

Oni koji žele da posete Kip slobode, ostrvo Elis i druge objekte Nacionalnog parka u Njujorku ostaće, međutim, uskraćeni usled njihovog zatvaranja.

I dalje će se obavljati provere socijalnog osiguranja, ali neke usluge, na primer saslušanja po tužbi, će biti ograničene, a druge obustavljene, istakli su zvaničnici.

Federalni sudovi, Pošta i Nacionalna meteorološka agencija nastaviće s normalnim radom. Pripadnici vojske će biti plaćeni tokom blokade.

Izvor: Blic

Pogledajte još