Preminuo slavni pisac Tom Klensi

Proslavljeni pisac romana, od kojih su mnogi prebačeni i na veliko platno, preminuo je u bolnici u Baltimoru, u Merilendu, njegovoj rodnoj državi.

Karijeru je Klensi počeo pre više od tri decenije u rodnom Baltimoru kao prodavac osiguranja, a bio je strastveni poštovalac i poznavalac pomorske istorije. Proslavio se kao pisac neverovatno detaljnih i uzbudljivih šijunskih romana. Pre toga radio je kao predavač engleskog jezika na baltimorskom Lojola koledžu i sanjao da napiše roman. Njegov prvenac "Lov na Crveni oktobar", slabo se prodavao zbog negativnih kritika.

Međutim, kad ga je predsednik Ronald Regan nazvao "prvoklasnim štivom", eksplodirao je na listi najprodavanijih naslova Njujork tajmsa.

Klensi za mnoge važi "za neprikosnovenog majstora plastičnog realizma, verodostojnosti, uplitanja složenih niti pripovedanja i beskompromisno napete radnje."

Uz romane, od kojih su neki adaptirani u poznate holivudske filmove, Klensi je poznat i po tome što je 1996. bio jedan od osnivača studija za video igre zasnovanih na njegovim romanima - "Ubisoft Red Storm Entertainment", među kojima su najpoznatije one iz serijala "Rainbow Six", "Ghost Recon" i "Splinter Cell". Tom Kleasi je takođe bio i jedan od suvlasnika bejzbol kluba "Baltimore Orioles."

B92

Pogledajte još