FBI ugasio sajt za prodaju droge i naručivanje ubistava i uhapsio vlasnika

Dvadesetdevetogodišnji Ros Vilijam Ulbriht, poznat kao Pirat Roberts, uhapšen je u utorak u San Francisku.

Na teret mu se stavlja zavera za prodaju narkotika, hakovanje kompjutera i pranje novca.

"Silk roud - Put svile postao je najsofisticiranije i najveće kriminalno prodajno mesto na Internetu", rekao je agent FBI Kristofer Tarbel.

On je rekao da su sajt koristile hiljade dilera za prodaju stotina kilograma razne droge.

Sajt, koji je u funkciji od početka 2011, takođe je nudio uputstva za hakovanje bankomata, liste kontakata za povezivanje sa crnim tržištem i prevarantima, prodaju oružja i angažovanje plaćenih ubica.

Ulbriht, hemijski inženjer, navodno je u martu 2013. angažovao jednog korisnika sajta da ubije korisnika koji je pretio da će objaviti identitet svih korisnika Silk rouda ako mu ne pošalje novac.

Međutim, kako ubistvo nije dokazano, Ulbriht nije optužen za to.

Više od 900.000 registrovanih korisnika sajta je kupovalo i prodavalo drogu koristeći digitalnu valutu bitkoin. Policija je zaplenila ovu valutu u vrednosti od 3,6 miliona dolara, koja je korišćena umesto gotovine ili kreditnih kartica za obavljanje transakcija na Silk roudu.

U optužbama protiv Ulbrihta se navodi da je sajt ostvario prodaju od preko 9,5 miliona bitkoina, što je jednako 1,2 milijarde dolara.

Bitkoin, koji je u upotrebi od 2008, prvi put je privukao pažnju policije sredinom 2011, nakon što je ta valuta u medijima povezana sa Silk roudom.

Korisnici su Silk roudu, nazvanom po istorijskim trgovinskim rutama, mogli pristupiti preko Tora, anonimnog pretraživača koji zahteva specijalni softver.

Tor je stvorila Istraživačka laboratorija američke mornarice a potom su ga, između ostalih, koristili novinari i aktivisti za slobodu govora, kako bi sačuvali anonimnost
ljudi.

Korišćen je i za prikrivanje ilegalnih aktivnosti, pa je kasnije nazvan mračna strana Interneta, prenose podgoričke Vijesti.


Blic

Pogledajte još