Valjevo: Rođeno devet beba začetih vantelesnom oplodnjom

U Centar za vantelesnu oplodnju, koji je saglasnost za rad od Ministarstva zdravlja dobio sredinom prošle godine, prvi bračni parovi upućeni su iz Šapca, Užica, Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Valjeva. Prva beba, Minja, začeta u ovoj ustanovi, rodila se u Prijepolju. Njeni roditelji, Danka (32) i Milan (27) Sredojević iz Seljašnice kod Prijepolja su presrećni, jer su prinovu dugo čekali. Bili su, međutim, sprečeni da u sredu dođu u Valjevo.

- Rođenje Minje slavila je ne samo naša familija, već i celo selo - kaže stric Milan Sredojević. - Sve ćemo učiniti da Minja, koja je na rođenju imala 2.250 grama, odraste u lepu devojku, a možda, jednog dana, ljubav svog života pronađe upravo u Valjevu.

Vuk Radovanović prva je beba rođena u Valjevu, začeta vantelesnom oplodnjom u Centru „Akademik Vojin Šulović“. Na rođenju, bio je težak 3.150 grama, duga 54 centimetra. Njegovi roditelji, Gorica (38) i Mirko (34) sedam godina čekali su bebu.

BRILIJANT ZA MINJU
Prvorođenoj bebi, Minji Sredojević iz Seljašnice kod Prijepolja, u sredu je valjevska firma „Zlatarstvo OG“ poklonila brilijant. Po rečima menadžera Andrije Petrovića, ova firma, koja se za kvalitet nakita ovenčala najznačajnijim priznanjima na svetskim sajmovima, proteklih šest meseci finansirala je rad Centra za vantelesnu oplodnju, a to će činiti i u narednih šest meseci.

- Danas, mi smo najsrećniji bračni par na svetu, jer nam se ostvarila želja da dobijemo prinovu - kažu Gorica i Mirko. - Lekari Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu dali su nam nadu da ponovo pokušamo, tretman je bio uspešan, rodio se Vuk.

Centar za vantelesnu oplodnju „Akademik Vojin Šulović“, u kom radi 15 stručnjaka raznih oblasti medicine, ispunjava sve standarde Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju. Ova ustanova, kojoj gravitira oko milion žitelja zapadne Srbije, nemerljivo je značajna, jer svaki sedmi par u Srbiji ima problema s plodnošću, a skoro svakom dvanaestom ne ostvari se želja da postanu roditelji. Donatorskom kampanjom „Da se novi život rađa“, do sada je sakupljeno oko 30.000 evra za Centar. Da bi se otplatila oprema, ukupno je potrebno 120.000 evra.

- Dolazak beba na svet nesumnjivo je najlepši događaj u medicini i životu - kaže dr Branko Budimirović, šef Centra za vantelesnu oplodnju. - Za sada, rođeno je devet beba začetih u našem centru, ovih dana biće ih još. Uspeli smo da stanemo uz rame velikim kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Trudićemo se da zadržimo kvalitet rada i uspešnosti koje smo postigli u prvoj godini postojanja Centra „Akademik Vojin Šulović.

Izvor: Novosti

Pogledajte još