Dulićevom pomoćniku i direktoru "MB gasa" pritvor od 30 dana

"Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Janjića zbog sumnje da je izvršio krivična dela primanje mita i zloupotreba položaja, a protiv Brežančića zbog sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita i podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja", rekao je Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Pritvor im je na predlog tužilaštva odredio sudija za prethodni postupak Specijalnog suda, radi neometanog vodjenja krivčnog postupka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sinoć je saslušalo Janjića i Brežančića koji je negirao da je dao mito Janjiću i tako ostvario imovinsku korist od 10 milina evra za svoje preduzeće.

Kako je juče saopštila policija, sumnja se da je Janjić 2009. i 2010. godine, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, u dva navrata primio poklon u novcu, u iznosu od 152.000 evra, a kako se sumnja, novac mu je poklonio Brežančić, saopšteno je u sredu iz UKP-a.

Janjić mu je za uzvrat izdao Akt o urbanističkim uslovima i doneo rešenje o odobrenju za izgradnju za već izgradjene objekte privrednog društva "MB Gas oil" i tako omogućio preduzeću da lažno prikaže da je objekat legalno izgrađen.

Na taj način je omogućeno da se uknjiži pravo svojine nad objektima u vrednosti od najmanje 10 miliona evra, što je iznos imovinske koristi osumnjičenog Brežančića i privrednog društva "MB Gas oil".

Osim toga, omogućeno mu je i da uknjiži pravo korišćenja na zemljištu ukupne površine 14.191 kvadratnih metara, koje je u državnom vlasništvu, a čiji je korisnik DP Prva srpska fabrika šećera "Dimitrije Tucović".

Na taj način je osumnjičeni Janjić pribavio imovinsku korist "MB Gas oilu" u iznosu od 1.135.280 dinara, što predstavlja vrednost zemljišta na kome je objekat izgradjen, a na štetu fabrike šećera, odnosno budžeta Srbije.

Janjić bio je pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i savetnik gradonačelnika Subotice, član opštinskog veća i pomoćnik direktora za investicije pri Direkciji za izgradnju grada Subotice.

Od oktobra 2012. do aprila 2013. godine obavljao je dužnost pomoćnika gradonačelnika Subotice Modesta Dulića, zadužen za oblast investicija, urbanizam kao i komunalno uređenje.

U oktobru prošle godine tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Janjića, Dulića i bivšeg direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi "Nuba invest" za postavljanje optičkih kablova, ali nije tražilo da im se odredi pritvor.

Protiv Janjića, Dulića i Drobnjaka u toku je dopuna istrage povodom tog slučaja, pošto je Apelacioni sud vratio optužnicu tužilaštvu za organizovani kriminal na doradu krajem juna.

Optužnica koja je vraćena na dopunu teretila ih je da su investitoru "Nuba invest" iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno tehnike uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i na kraju građevinske dozvole, i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i preduzeću "Putevi Srbije" da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Izvor: Blic

Pogledajte još