Lagard: Kriza u SAD preti svetskoj ekonomiji

0

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je danas da eventualni neuspeh SAD da podignu granicu zaduživanja predstavlja mnogo ozbiljniju pretnju globalnoj ekonomiji, u odnosu na trenutnu blokadu američke vlade.

Američko Ministarstvo finansija je danas takođe upozorilo da bi eventualni bankrot SAD, do kog bi moglo doći ako granica dozvoljenog duga ne bude podignuta, mogao izazvati finansijsku krizu kao što je bila ona iz 2008, a možda i goru, javlja britanski javni servis BBC.

Lagardova je navela da američka vlada treba da dovede svoje dugoročne finansije u red, navodeći da je ključno da se dogovori novi limit zaduživanja.

Američki predsednik Barak Obama i lideri Kongresa već danima ne mogu da se dogovore oko budžeta, što je dovelo do delimičnog prekida rada vlade, pa je više od 700.000 zaposlenih poslato na neplaćeno odsustvo, a brojni nacionalni parkovi, internet stranice i državne ustanove su zatvoreni.

Međutim, dok jedna budžetska kriza „besni“ u Vašingtonu, druga, potencijalno još opasnija, „vreba“, budući da će američka vlada 17. oktobra ostati bez novca za plaćanje računa, ukoliko ne bude podignut limit državnog zaduživanja.

Direktorka MMF-a je, i pored krize u SAD, navela da je prognoza rasta svetske ekonomije relativno pozitivna i da, uprkos slabom privrednom rastu, postoje znaci koji ukazuju na vraćanje finansijske stabilnosti na globalom nivou.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.