Nekada smo dobijali žvaku: Gde idu viškovi od kusura?

0

U Srbiji se roba i usluge naplaćuju u nepostojećim apoenima, odnosno u "parama" koje već pet godina nisu u opticaju, te da nije poznato gde viškovi od tako nastalih kusura odlaze, saopštila je Asocijacija potrošača Srbije.

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) saopštila je da se u Srbiji roba i usluge naplaćuju u nepostojećim apoenima, odnosno u „parama“ koje već pet godina nisu u opticaju, te da nije poznato gde viškovi od tako nastalih kusura odlaze.

U Srbiji, i posle ukidanja 'para' u kovanicama, trgovci, ali i državna preduzeća, i dalje ističu cene u nepostojećim apoenima. Podrazumeva se da se kusur zadržava, a postavlje se pitanje – gde taj višak odlazi„, piše u saopštenju APOS-a.

Apeluje se i predlaže nadležnim organima da se viškovi od zaokruživanja cena uplaćuju u određeni fond za humanitarne svrhe i dodaje da je „štednja kusurom“ takođe dobra inicijativa koja postoji u drugim zemljama.

Na primer, Američka nacionalna banka omogućava potrošačima da se prijave na uslugu 'Zadrži kusur', čime kusure od nekoliko centi stavljaju na poseban štedni račun, pa prosečan potrošač u Americi na kraju godine ostvari dobit i do 200 dolara„, ukazuje APOS.

Kako se navodi, potrošač je u celom svetu najveći investitor, a najslabiji učesnik na tržištu, što u Srbiji „niko ne ceni, a ovo drugo se zlouprotebljava, pa i kada je u pitanju isticanje cena u nepostojećem apoenu“.

Izvor: RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.