Pronađena nova slika Leonarda da Vinčija?

Kako je saopšteno, slika je navodno identifikovana kao Leonardovo delo karbonskom tehnikom, koja bi trebalo da joj potvrdi stopostotnu autentičnost.

Ovaj portret plemkinje, za koji se veruje da je ili izgubljen ili da nikada nije napravljen, pripada jednoj italijanskoj porodici i čuvana je u sefu u Švajcarskoj banci, objavio je nedeljnik "Sette".

Radi se portretu veličine 61 X 46,5 centimatara i na njemu je predstavljena iz profila čuvena italiljanska plemkinja, poznata kao veliki ljubitelj i pokrovitelj umetnosti.

"Ovo je verna traspozicija poznate skice napravljene kredom koje se nalazi u Luvru i senzacionalno je otkriće, iako će biti potrebna i zvanična potvrda"
, piše nedeljnik "Sette".

U tekstu se citira Karlo Pedreti, svetski stručnjak za dela toskanskog slikara (1452-1519), koji je rekao "Mogu odmah da prepoznam Leonardov slikarski rukopis, naročito kad se radi o ženskom licu".

Svega 15 dela se do sada mogu pripisati Leonardu da Vinčiju, uključujući i najčuveniju i najpopularniju sliku na svetu, Mona Lizu, a ukoliko se potvrdi autentičnost pronađenog dela biće to još jedan portret plemkinje koju je slikao i Ticijan, čiji je bila pokrovitelj.

Izvor: b92

Pogledajte još