Pogledajte: Kiša pada na gore (VIDEO)

0

Ako ste ikada prosuli vodu na vreo tiganj, imali ste priliku da prisustvujete Leidenfrost efektu. Aleks Graunds i Ričard Stil sa Bat Univerziteta su napravili niz eksperimenata sa vodom koja dolazi u kontakt sa površinom zagrejanom na temperaturu duplo veću od one na kojoj voda isparava, a među rezultatima su i kapljice vode koje se penju po strmom nagibu.

Kada kapljice vode dođu u kontakt sa užarenom površinom, voda bukvalno levitira jer se između nje i površine stvara sloj isparenja koji služi kao barijera.

Dvojica naučnika sa Bat Univerziteta su ovaj efekat isprobali na različitim temperaturama i teksturama užarene površine po kojoj se kapljice kreću.

Nakon nekoliko eksperimenata shvatili su da mogu da kontrolišu kretanje kapljica promenom temperature i nazubljenosti površine, a krajnji rezultat je da kapljice mogu da se penju uz nagib. Što su zupci površine bili oštriji veći nagib je mogao da se savlada.

Na ovaj način je nastao Leidenfrost lavirint kojim kapljice vode putuju određenim stazama.

„Mislimo da putanja kapljica zavisi od toga koliko gas ispod njih brzo isparava, ali i kakva je tekstura površine. Na ovaj način uspeli smo da nateramo vodu da se penje po nagibu“
, rekao je Aleks Graunds.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.