Ne mogu se prebrojati: Koliko ima državnih službenika?

Međunarodni monetarni fond i Vlada Srbije moraće da prebroji prekobrojne na državnim jaslama, što je neophodni korak do najavljenog stezanja kaiša. To nije nimalo lak posao, jer jedinstveni registar zaposlenih u javnom sektoru još nije kompletiran.

U lokalnim samoupravama kažu da je zbog tehničkih problema unošenje podataka postalo moguće tek tri dana pred istek roka koji je dat uredbom Ministarstva finansija.

"Praktično je tehnički bilo problema da se svi podaci unesu na vreme. Ne samo što službe nisu odgovorile na vreme, već zato što sistem nije mogao da odgovori na količinu zahteva koji su u tom trenutku krenuli iz cele Srbije", objašnjava Saša Paunović iz Stalne konferencije gradova i opština.

Podaci su stigli, ali do 30. septembra tek za polovinu budžetskih korisnika, koji zapošaljavaju, kako procenjuju u Ministarstvu, čak 90 odsto službenika. Ukupno više od 460.000 od očekivanih 550.000 činovnika. Posledice za kašnjenje, ipak, neće trpeti svi. Onima koji budu kažnjeni biće obustavljene isplate iz republičkog budžeta.

"Ukoliko je osnova za kašnjenje tehnički problem, najverovatnije nećemo primenjivati kaznene odredbe. Ukoliko se radi o namernom nedostavljanju podataka, vrlo verovatno, odnosno sigurno ćemo primenjivati kaznene odredbe", ističe Nikša Vušurević, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Novi rok za septembarske podatke ističe već u ponedeljak, 7. oktobra. Zvanično, novih rokova neće biti. Kako nezvanično saznajemo u Upravi za trezor imaće razumevanja za eventualna kašnjenja do sredine oktobra.

U Fiskalnom savetu ne očekuju da će sve teći glatko. Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta smatra da će najteži posao biti registracija zaposlenih u javnim i komunalnim preduzećima u Centralni registar, jer ta preduzeća ne zavise direktno od budžetskih sredstava.

"Idelano bi bilo da se urade kvalitetne analize, pa onda da se pristupi racionalizaciji. Nije realno da se pristupi racionalizaciji u narednih godinu dana", kaže Altiparmakov.

Fiskalni savet procenjuje da u zdravstvu i školstvu ima oko 20.000 viška zaposlenih, ali i oko 5.000 činovnika. Registar će, smatraju stručnjaci, pomoći da se uspostavi red u državi. To je prvi korak da se centralizuje isplata zarada svim služebenicima - ali tek pošto se prikupe podaci koliko ih tačno ima.

Izvor: RTS

Pogledajte još