Dok nafta u svetu pojeftinjuje: U Srbiji auto-gas poskupeo

Sirova nafta na svetskim berzama u petak je opet pojeftinila, ali to nije smetalo našim naftašima da povećaju cene tečnog naftnog gasa. TNG je u petak „probio“ granicu od 80 dinara za litar na mnogim pumpama jer se prodavao i za 80,90 dinara po litru! A početkom septembra mogao se naći i za 68,50 dinara po litru.

Cena ovog goriva koje koristi skoro trećina vozača u Srbiji narasla za više od 12 dinara po litru samo za mesec dana. Ovo poskupljenje naftaši pravdaju „redovnim sezonskim dešavanjima“.

- Leti i zimi se odnos propana i butana u tečnom naftnom gasu (TNG) razlikuje i zato je zimi ovaj derivat uvek skuplji - objašnjava Bora Tatić, potpredsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Mislim da će cena ići još dinar-dva po litru naviše.

Svi privatnici i manje kompanije koje snabdevaju naše tržište ovim derivatom kažu da sve ipak zavisi od NIS. Ni tu nema lepih vesti za vlasnike vozila na gas. TNG je u velikoprodaji od petka skuplji za još dinar po kilogramu u odnosu na cenovnik od pre pet dana.

Izvor: Novosti

Pogledajte još