Porast nasilja među školarcima: Danju učenici, noću kriminalci

Štićenika Doma za nezbrinutu decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku preksinoć je, nožem u stomak, ubo drugi štićenik ove ustanove. Povređeni je operisan i u dobrom je stanju, a protiv napadača policija će podneti krivičnu prijavu za nanošenje teške povrede.

Početkom ove nedelje, u utorak uveče, u tuči na platou preko puta Ekonomsko-trgovačke škole u Novom Pazaru, učenik drugog razreda ove škole je sa više uboda nožem teško ranio četvoricu svojih vršnjaka. Krvavom obračunu učenika prethodila je svađa, koja se istog dana dogodila na školskom velikom odmoru.

Posle ovog događaja u medijima se oglasio Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara, koji je izneo podatak da se ovaj grad suočava sa porastom maloletničkog nasilja. On je tim povodom apelovao na roditelje, obrazovne ustanove i policiju da preduzmu odgovarajuće korake da bi se ovakav negativan trend zaustavio.

Nedavno je, govoreći o problemu maloletničke delinkvencije, Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik vlade, napomenuo da su podaci iz ove oblasti kriminala poražavajući i da država mora ozbiljno da se posveti rešavanju problema.

Od početka godine, prema podacima beogradske policije, maloletnici su osumnjičeni za jedno ubistvo, tri pokušaja ubistva, 16 krivičnih dela nanošenja teških povreda i 65 krivičnih dela nasilničkog ponašanja. Mlađi od 18 godina počinili su tokom ove godine i 121 razbojništvo, 724 teške krađe, 683 krađe, 31 krađu automobila, kao i 22 krivična dela prodaje droge i 114 krivičnih dela držanja droge.

Kako navode u policiji, starosna granica maloletnih počinilaca krivičnih dela se iz godine u godinu spušta, tako da deca, odnosno mlađi od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni, učestvuju sa deset odsto u ukupnom kriminalu maloletnika. Najčešće je reč o imovinskim deliktima, ali je primetno i sve veće nasilje, koje mladi tokom izvršenja dela primenjuju. Primer za to je dečak od 13 godina iz Leskovca protiv koga su podnete prijave zbog 136 krađa.

Grupa učenika, podsetimo, pretukla je u septembru ove godine nastavnika matematike iz Novog Sada, u parku, dok je čekao suprugu i dete. Dečaci, među kojima je bilo i mlađih od 14 godina, su profesora brutalno tukli, a zatim i opljačkali.

Psiholog i kriminolog, profesor Dobrivoje Radovanović, kaže za „Politiku” da je u poslednjih nekoliko godina primetan porast nasilnog maloletničkog kriminala, naročito razbojništva. On smatra da je u velikoj meri razlog tome porast broja maloletnika, koji zloupotrebljavaju i koriste narkotike, kao i sve veće siromaštvo u koje građani Srbije tonu.

Zloupotreba droge je kriminal koji konstantno napreduje, a njegova posledica je porast broja provalnih krađa i razbojništava, kako bi korisnici droga došli do novca za njenu nabavku. Godinama unazad sve je veći broj registrovanih narkomana među mlađima od 18 godina – ocenjuje naš sagovornik.

Drugi razlog, prema rečima Radovanovića, jeste siromaštvo u koje tonu sve više određeni slojevi društva.

Deca iz tih porodica pokušavaju da tešku materijalnu situaciju nadoknade krađama. Ovaj vid kriminala posebno je karakterističan za neke marginalne grupe – smatra Radovanović.

Advokat Dijana Hajduković-Rosić, koja se, između ostalog, bavi i slučajevima maloletničke delinkvencije, kaže za „Politiku” da su maloletni počinioci krivičnih dela uglavnom deca iz urušenih, problematičnih porodica, najčešće razvedenih roditelja.

Maloletni počinioci krivičnih dela su uglavnom uzrasta 15, 16 godina. Ukoliko nemaju stabilnost u porodici, eto njih na ulici. U tim godinama oni su zatvoreni, a i kada bi hteli nekome da se obrate, nemaju kome. Ne postoji razrađena psihološka služba u školi, koja bi detetu mogla da pruži odgovarajuću zaštitu. U školama radi po jedan psiholog, a bilo bi dobro kada bi bila organizovana psihološka služba, koja bi problematičnu decu pratila i sa njima radila – smatra naša sagovornica.

Izvor: Politika

Pogledajte još