Vulin: Bez Beograda nema učešća Srba na izborima na KiM

Bez učešća Beograda neće biti učešća Srba na izborima na Kosovu i Metohiji, a ukoliko prištinska strana nastavi da se ponaša jednostrano i da donosi ničim izazvane i potpuno neobjašnjive odluke, briselski sporazum će biti ugrožen, izjavio je ministar bez portfelja Aleksandar Vulin.

Vulin je prilikom posete Paliću nazvao "iznuđenom temom" najavljene razgovore Dačića, Tačija i Ešton u ponedeljak u Briselu o posetama srpskih zvaničnika Kosovu tokom predizborne kampanje, jer bi posete srpskih zvaničnika Kosovu trebalo da prolaze bez ikakvih uslovljavanja.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko neko misli da će Srbi na Kosovu i Metohiji izaći na izbore i sprovoditi briselski sporazum bez učešća Beograda, "taj ili ne želi da se briselski sporazum sprovede, ili misli da se Kosovo i Metohija nalazi na nekoj drugoj planeti".

"Bez Beograda neće biti briselskog sporazuma i bez aktivnog učešća Beograda neće biti aktivnog učešća Srba na izborima na Kosovu i Metohiji. A, ko može bolje i istinitije sve to da uradi ili potvrdi nego najviši funkcioneri Vlade Republike Srbije"
, rekao je Vulin novinarima na Paliću.

Ukoliko prištinska strana nastavi da se ponaša jednostrano i da donosi "ničim izazvane i potpuno neobjašnjive odluke", briselski sporazum će biti ugrožen, rekao je Vulin.

Podsetio je da taj sporazum nije potpisan sa Prištinom, već sa Evropskom unijom koja je "garant statusne neutralnosti sporazuma" i njegovog sprovođenja.

Vulin je rekao da izbori na KiM moraju da uspeju, jer će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština.

"Ako izaberemo deset gradonačelnika kojima Srbi iskreno veruju, kojima veruje Vlada Republike Srbije i sve bitne partije u Republici Srbiji, mi ćemo formirati zajednicu srpskih opština koja će biti funkcionalna, delatna i koja će imati svoju vezu sa Beogradom, što garantuje opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", smatra Vulin.

Ocenio je da će "Srbije na Kosovu i Metohiji biti onoliko za koliko se izborimo", a da je "Zajednica srpskih opština najvažniji plod te borbe".

Deca sa Kosova sa vršnjacima iz Subotice

Ministar Vulin je na "Salašu Đorđević" kod Palića, obišao 47 dece, iz Vitine, Kosovske Kamenice, Gnjilana i Kosova Polja, uzrasta od četvrtog do osmog razreda osnovne škole, koji su gosti svojih vršnjaka iz Subotice.

Vulin je deci sa Kosova i njihovim domaćinima dodelio školske torbe i drugi školski materijal.

Ocenio je da su ovakve akcije u multietničkim gradovima kao što je Subotica "beskrajno značajne" za decu sa Kosova, koji tako mogu da osete "dašak slobode", odnosno da je moguće živeti sa ljudima drugih nacionalnosti, a da to ne bude "u sukobu i bodljikavoj žici".

Dodao je da će biti zadovoljan kada deca iz Subotice budu mogla da odlaze u posetu svojim drugarima na Kosovo i Metohiju.

"Da bi to bilo moguće, moraćemo da stvorimo uslove da sloboda bude normalna i neupitna vrednost, a da bezbednost bude jednaka za sve. Da drugar iz Subotici može da živi sa drugarom iz Gnjilana i da se ne plaši što govore srpskim jezikom i u Gnjilanu i u Prištini. Zato pravimo zajednicu srpskih opština"
, rekao je Vulin.

Šestu godinu zaredom organizacija "Dečja radost" iz Gnjilana i osnovna škola "Sonja Marinković" iz Subotice, organizuju za decu Kosova i Metohije akciju "Deci Kosmeta sa osmehom - zajedno u školskim klupama".

U okviru te akcije mališani sa Kosmeta i iz Subotice zajedno pohađaju nastavu i druže se kroz vannastavne aktivnosti.

Izvor: RTS

Pogledajte još