Šef delegacije EU: Uhapšene pred sud, ne u novine

Devenport kaže da se Vlada suprotstavila korupciji na sistematičan i pravi način, ali je ukazao i na nedostatke.

"Mi smo dosta očekivali od sprovođenja medijske strategije koja je doneta još pre dve godine ali, nažalost, nijedan novi medijski zakon još nije usvojen", rekao je Devenport u intervjuu za list Politiku.

Devenport je rekao da u toj sferi postoji dosta problema - od netransparentnog vlasništva, preko političkih uticaja na uređivačku politiku, do državnog finansiranja koje narušava slobodno tržište i pravila konkurencije.

"Moramo da vidimo napredak u nekim unutrašnjim reformama, među kojima su stvaranje povoljnije klime za strana ulaganja, donošenje novog zakona o radu, da se uproste procedure, posebno za izdavanje građevinskih dozvola. Mora se posebno obratiti pažnja na državne subvencije i one se moraju uskladiti s pravilima o dodeli državne pomoći kako bi se osigurala fer konkurencija"
, rekao je on.

Bivši britanski ambasador u Srbiji je ponovio da Evropska unija nema nove uslove za početak pregovora sa Srbijom i da je Evropski savet još prošle godine odredio koji su to uslovi i da je to odluka svih zemalja članica.

Izvor: Beta, Politika

Pogledajte još