Nikolić: Srbija i Hrvatska se još neko vreme neće voleti, ali treba da se poštuju

Nikolić i predsednik Hrvatske Ivo Josipović zvanično će se prvi put sastati 16. oktobra u Beogradu i razgovarati o svim temama koje su još kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske, naveo je Nikolić u intervjuu za taj hrvatski list, pod naslovom "Dugo sam čekao da se Josipović prestane ljutiti na mene".

Nikolić je, međutim, ocenio, da odnosi Srbije i Hrvatske nikad nisu bili bolji, da svuda vidi dobre osnove za saradnju, ali i da još nisu otklonjene sve prepreke u odnosima, na čemu, kako je kazao, Srbija nije insistirala jer nije htela da otežava ili ugrozi važan put Hrvatske ka EU.

"To će biti prilika da rešimo otvorena pitanja, a ne prilika da podsećamo jedni druge na to što jedni drugima nismo rešili, odnosno šta smeta dobrim odnosima naših država i naša dva naroda"
, rekao je Nikolić.

I u Srbiji ima neotkrivenih grobnica u kojima su pokopani hrvatski građani?

Kako je naveo, sa Josipovićem će razgovarati o granici, o pitanju srpske imovine, nerešenim pravima i nestalim osobama. Nikolić je istakao da je otvoren za temu o nestalim osobama i naveo da se povremeno u javnosti spominje da i u Srbiji ima nekih neotkrivenih grobnica u kojima su pokopani hrvatski građani.

"Voleo bih da mi se ukaže na te lokacije i prekopaćemo svaki centimetar kako bi tu anatemu skinuli sa svojih leđa. Razgovaraćemo o pravima Hrvata u Srbiji i o pravima Srba u Hrvatskoj, o odnosima s onima koji to naše otopljenje odnosa kvare, o različitim vidovima demonstracija sile protiv države, onih koji se pod plaštem lažnog patriotizma, posebno u Hrvatskoj, sukobljavaju i sa svojom vladom, s demokratskim načelima i sa svojim ustavnim poretkom"
, naveo je predsednik Srbije.

Nikolić je istakao da je njegova nedvosmislena želja da, ne samo na predsedničkom nivou, već da svako u svom domenu sarađuje sa kolegom iz druge zemlje, jer je to jedini pravi način da ponovo uspostavimo odnose poštovanja.

"Jer zbog bolne prošlosti neko vreme među nama neće biti ljubavi"
, kazao je Nikolić.

Pogrešno su tumačili moje izjave

Nikolić je izrazio uverenje i da je do susreta sa Josipovićem trebalo doći ranije.

"Što se mene tiče, poziv ili prihvatanje poziva bilo je potpuno otvoreno i to sam više puta javno rekao. Očekivao sam samo kada će predsednik Josipović odlučiti da više ne bude ljut zato što su mediji i poneki ljudi u Srbiji pogrešno tumačili moje izjave, što je za gospodina Josipovića bio razlog da se ne susretnemo"
, rekao je Nikolić i dodao da se sa Josipovićem sretao na raznim skupovima, što je ubrzalo njihov zvaničan susret.

Nikolić je istakao i da još nisu otklonjene sve prepreke u odnosima Srbije i Hrvatske, ali da Srbija nije na tome insistirala, jer nije htela otežavati ili ugroziti važan put Hrvatske ka EU.

"Sada kad je Hrvatska članica EU, imamo pravo otvoreno da razgovaramo i očekujemo da Hrvatska napravi ono što bi svaka druga članica unije napravila"
, rekao je Nikolić.

Odnosi između Srbije i Hrvatske nikad nisu bili bolji

Kako je ocenio, odnosi između Srbije i Hrvatske nikad nisu bili bolji i svuda vidi dobre osnove za saradnju.

"Naravno da sve moramo popraviti, lečiti bolna mesta, moramo zatvoriti gvozdena vrata prošlosti i to ostaviti istoriji, ostaviti sećanja i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti. Očekujem da tu mnogo toga učini naša privreda, imajući u vidu činjenicu da ni Srbija, ni Hrvatska, a ni Slovenija koja je u to uključena, nemaju proizvod za svetsko tržište, ali svi zajedno mogli bismo se vratiti na stara tržišta koja su Srbiji ponovo dostupna po vrlo povoljnim uslovima, koje ni Slovenija, ni Hrvatska kao članice EU ne mogu imati"
, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je ponovio da priznanje Kosova nije uslov za početak pregovora Srbije sa EU o članstvu i naveo da ima pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Blic

Pogledajte još