Pravilna ishrana prevencija od raka dojke

"Kod prevelike težine pojačava se lučenje estrogena koji može da stimuliše rast tumora", objasnila je Keli Bilinski s Instituta Vestmed za rak dojke za australijski “Yahoo”. "Takođe, je povezan s hroničnim upalama i pojačava lučenje insulina, što može da utiče na pojavu i rast tumora", dodala je.

Antioksidansi: Sveže voće i povrće

Dijeta koju stručnjaci preporučuju bazirana je na dobro nam poznatoj mediteranskoj ishrani, pre svega na svežim namirnicama. "Voće i povrće bogati su antioksidansima za koje je dokazano da sprečavaju rak", rekla je i dodala: "Rak se razvija kada se na genetskom materijalu u ćelijama pojavi greška zbog koje ćelije počnu nekontrolisano da rastu, a hranljive materije kao što su antioksidansi imaju sposobnost ispravljanja takvih grešaka", objasnila je Bilinski.

Smanjiti unos alkohola

Vašem srcu odgovara pokoja čaša vina, ali dojkama škodi. Prema podacima “Cancer Councila Australia”, alkohol je uzročnik 22 odsto tumora na dojci u toj zemlji, koja je alkohol ocenila jednim od najopasnijih kancerogenih proizvoda, uz cigarete. Dve čaše alkoholnog pića dnevno povećavaju rizik od pojave tumora na dojci za 25 do 35 odsto, a tri za 40 do 50 odsto. Ne preporučuje se ispijanje više od jedne čaše alkohola na dan.

Pazite koje masnoće unosite

O povezanosti unosa masnoća i tumora na dojci odavno se govori. Noviji su dokazi pokazali da je važan tip masnoće koji konzumirate. Zasićene masnoće (meso, punomasni mlečni proizvodi i brzna hrana) jedan su od opasnih činilacaa. S druge strane, neke nezasićene masnoće imaju preventivnu ulogu, kao što su omega-3 masne kiseline ribljeg porekla i maslinovo ulje.


B92

Pogledajte još