Kina evakuiše stanovništvo, stiže tajfun Fitou

Od vlasnika ribarskih brodova je zatraženo da se vrate na obalu zbog približavanja tajfuna, saopštile su kineske vlasti.

Očekuje se da će tajfun Fitou stići na kopneni deo Kine u ponedeljak ujutru, u područje između provincija Džedjijang i Fudžijan, najavio je kineski Nacionalni meteorološki centar.

Provincijske vlasti Džedjijnga su saopštile da se do danas u podne u luke vratilo više od 65.000 čamaca i brodova i da je 289.000 ljudi evakuisano sa ribarskih brodova i iz priobalnih područja. U Fudžijanu je, pak, evakuisano 128.000 ribara i stanovnika, uključujući 7.000 starijih osoba i dece koji su bili na ribarskim brodovima.

Kineske meteorološke službe su juče izdale crvenu uzbunu, što je najveći stepen uzbune za vremenske nepogode.

Fitou, čiji se centar kreće brzinom od oko 15 kilometara na čas, trebalo bi da stigne do kineskog tla između provincija DŽeđiang i Fudžijan. Uz tajfun idu propratni jaki vetrovi i obilne kiše.

Tajfun se sada nalazi na oko 360 kilometara jugoistočno od grada Vendžou (Wenzhou), gde je više od 13.000 osoba evakuisano, javila je Sinhua.

Glavna kineska meterološka služba je zatražila od lokalnih vlasti i stanovnika tih područja da budu na oprezu i da ispunjavaju instrukcije koje će im biti saopštene.

"Ne smemo dozvoliti da iko bude u opasnosti"
, rekao je guverner Li Čijag . On je zatražio od nadležnih organa da obilaze brane i nivo vode, kao i hemijske fabrike i druga strateška postrojenja.

Fitou, koji je dobio ime po retkom cvetu, je 23. tajfun u ovoj godini. Već je prošao japanska ostrva Okinave, i počinio malu materijalnu štetu.

Vlasti Tajvana su takođe izdale uzbunu. Nekoliko stotina međunarodnih letova je danas otkazano kao i pomorske veze prema Kini.

Izvor: B92

Pogledajte još