Patrijarh Irinej: Milanski edikt je promenio lice sveta

Proslavi, pored visokih zvaničnika pravoslavnih i katoličke crkve, kao i drugih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, prisustvuju i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, predsednici Crne Gore Filip Vujanović i Republike Srpske Milorad Dodik. Svečanosti prisustvuju i arhiepiskopi Kipra i Grčke, mitropolit Varšavski, a na čelu delegacije rimokatoličke crkve je kardinal Jozef Tomko.

Srpski patrijarh je rekao da je ovo veliki dan, ne samo za ovaj grad i Srpsku pravoslavnu crkvu, već za čitav hrišćanski i pravoslavni svet.

“Ovo je događaj, koji je promenio dve ere - eru paganskog i eru hrišćanskog sveta. Ovo je događaj i dan kada slavimo kada su hrišćanstvu otvorena vrata da se blagovesti istina Svetog jevanđelja, istina o Bogu, istina o nama, o svakom čoveku”, rekao je patrijarh Irinej.

(old_image)
Foto: Beta

On je na pred nekoliko hiljada vernika pristiglih iz celog sveta pozdravio prisutne patrijarhe i ostale predstavnike pravoslavnih crkava, kao i predsednike Srbije Tomislava Nikolića i Republike Srpske Milorada Dodika.

Ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene danas su patrijarsi pravoslavnih crkava služili Svetu božanstvenu liturgiju povodom obeležavanja 17 vekova donošenja Milanskog edikta, čime je prestao trovekovni progon hrišćana.

Svetu božanstvenu liturgiju, koja je počela u 9 časova, služio je prvi po hijerarhiji u Pravoslavnoj crkvi patrijarh carigradski i vaseljenski Vartolomej.

Patrijarh uručio "Orden Svetog cara Konstantina" predsedniku Srbije
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uručio je danas u Nišu "Orden Svetog cara Konstantina" pravoslavnim patrijarsima i predsednicima Srbije Tomislavu Nikoliću i Republike Srpske Miloradu Dodiku. Ordenje je dodeljeno u znak blagodarnosti za učešće u proslavi 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, gde je završena centralna svečanost. Visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve dodeljeno je i drugim visokim gostima iz hrišćanskog sveta, premijeru Srbije Ivici Dačiću, kao i predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću. Ordenom Svetog cara Konstantina odlikovan je i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Patrijarh srpski Irinej čestitao je svima na nagradi i poželeo im svako dobro i napredak u životu. "Gajite prijateljstvo među nama - Srbima, ali i drugim hrišćanskim narodima, kao i narodima celog sveta", poručio je srpski patrijarh.

Centralnoj proslavi, čiji je domaćin Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, prisustvuju i patrijarsi jerusalimski Teofil, te moskovski i sveruski Kiril.

Prisutni su i arhiepiskopi kiparski Hrizostem, atinski Jeronim, albanski Anastasije, nemački, češki i slovački Simeon i mitropolit Varšavski i svepoljski Sava.

Proslavi prisustvuju i predstavnici Vatikana.

(old_image)
Foto: Beta

Ovo je najveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve, a istovremeno i jedinstven događaj, budući da su se poslednji put svi pravoslavni poglavari susreli i služili zajedno liturgiju prije 100 godina, 1913. godine u Carigradu.

Milanski edikt je akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije i njime je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koji je trajao 300 godina. Car Konstantin Veliki rođen je 272. godine u Naisusu, na teritoriji današnjeg Niša.

Načelnik Policijske uprave u Nišu Srđan Grekulović rekao je jutros da se na centralnom obeležavanju godišnjice Milanskog edikta očekuje dolazak oko 15.000 ljudi koji će pisustvovati svetoj arhijerejskoj liturgiji ispred hrama Svetog cara konstantina i carice Jelene.

Grekulović je rekao da su preduzete sve mere bezbednosti kako bi taj događaj potekao bezbedno, kako za građane, tako i za zvanice. On je kazao da je angažovano oko 1.000 pripadnika policije u obezbeđenju skupa, uključujući i specijalne jedinice, a područje oko hrama i Parka Svetog Save snima se iz vazduha.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je obezbeđenje ruskog patrijarha, Grekulović je rekao da on uvek ima svoje obezbeđenje i da je ono dovoljno, dok su drugi velikodostojnici uglavnom u protokolarnoj pratnji.


Blic

Pogledajte još