Jemen: Ubili telohranitelja nemačke ambasadorke i pokušali da je otmu

0

Naoružane osobe napele su vozilo nemačke ambasade u Jemenu i u pokušaju otmice ambasadorke u toj zemlji ubili telohranitelja, saopštili su diplomatski izvori.

Telohranitelj ambasadorke Nemačke u Jemenu Karole Miler-Holtkemper, ubijen je dok je pokušavao da je zaštiti od napadača koji su nameravali da je otmu.

Napad se dogodio dok je ambasadorka sa obezbeđenjem izlazila iz supermarketa u kvartu Hada u Sani, u kojem se nalaze strane ambasade, prenele su agencije.

Prema izveštajima medija, napad su izvršile dve osobe koje su zatim pobegle automobilom.

Ambasada Jemena u Sani i nemačko Ministarstvo spoljnih polova za sada nisu komentarisali ovaj slučaj.

Nemačka je početkom avgusta, iz sigurnosnih razloga, na par dana bila zatvorila svoju ambasadu u Jemenu, a pre njih je to uradila Velika Britanija, kao i Amerika iz sigurnosnih razloga u mesecu muslimanskog praznika Ramadana.

Kada je, međutim, reč o Nemačkoj i Jemenu, Nemci su često bili na meti otmičara u toj zemlji, a među žrtvama i taocima bilo je i dece, među njima i jedna Lidija i Ana, otete pre nekoliko godina u severnom Jemenu i koje su u zatočeništvu zvali ''Fatima'' i ''Sara''.

Priča o Lidiji i Ani, koje su oslobođenje iz jemenskog zatočeništva, izazvala je puno medijskog interesovanja kod Nemaca, koji su poznati po tome što često putuju na najudaljenija mesta sveta i što se često nalaze na meti otmičara.

Štampa je, takođe, pisala da je u ovoj drami otete dece, tada u Jemen putovao bivši državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Jirgen Krobog.

On je čovek na čiju se stručnost i procene oslanjalo više nemačkih šefova diplomatije i diplomata od karijere i ekspert za rešavanje kriznih situacija.

Kroborg je bio savetnik trojici ministara inostranih poslova Nemačke-Hansu -Ditrihu Genšeru, Klausu Kinkel i Joški Fišeru.

Krobog, kako piše štampa, važi kao diskretan i tačan i kao ''čovek za tihe misje i teške slučajeve''.

Krobog je, međutim, poznat i po još nečemu-i sam je bio žrtva otmice i to baš u Jemenu i njegov slučaj važi za jednu od najpoznatijih otmica u toj zemlji.

Njega su, krajem 2005. godine, zajedno sa ženom (ćerkom jednog egipatskog pisca) i tri sina, oteli pripadnici jemenskog plemena ''Al Abdalah'', koji nisu tražili novac, već su od svojih vlasti zahtevali da, u zamenu za Nemce, oslobode pet njihovih saplemenika iz zatvora.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.