Američki kongresmeni: Da obezbedite Prajd dogodine

"S obzirom da je Vlada Srbije skoro zabranila Paradu ponosa u Beogradu po treći put za redom, apelujemo na vas da povučete ovu odluku i podržite demokratske principe i ljudska prava," navodi se u pismu kongresmena premijeru Srbije Ivici Dačiću.

Iako je odluka o zabrani Parade ponosa doneta iz bezbednosnih razloga, američki kongresmeni navode da su "veoma razočarani što nikakve zakonske mere nisu preduzete protiv pojedinaca koji su ohrabrivali nasilje, a za koje se zna da su učestvovali u aktima nasilja protiv pripadnika LGBT zajednice u Srbiji".

Oni takođe ističu da ih duboko zabrinjava činjenica da "postoji zakon protiv diskriminacije koji je na snazi u Srbiji, ali da se ne primenjuje".

"Parada ponosa je prijavljena vlastima u oktobru 2012. To znači da je Vlada imala više od godinu dana da je temeljno pripremi. Veoma nas brine činjenica da je Srbija propustila još jednu priliku da iskaže posvećenost poštovanju ljudskih prava,"
dodaje se u pismu.

Kongresmeni ocenjuju da odluka o zabrani podstiče netoleranciju i diskriminaciju građana lezbejske, gej, biseksualne i transrodne (LGBT) orijentacije i njihovih porodica.

"Nasilje i pretnje nasiljem od strane ekstremističkih grupa ne treba da budu zastupljene u demokratskom diskursu,"
dodaju američki kongresmeni.

U pismu se zaključuje da Vlada Srbije ne sme da dozvoli da njeni građani izgube veru u njenu sposobnost da stane na put nasilnom ekstremizmu.

"Parada ponosa 2014 u Beogradu je već prijavljena državnim organima. To predstavlja veliku priliku za Vladu Srbije da potvrdi posvećenost ljudskim pravima, demokratskim vrednostima i evroatlanskim integracijama,"
zaključuju kongresmeni.

Pismo je potpisao visokorangirani kongresmen iz redova Demokratske partije Alsi Hasting, koji je i član odbora za pravosuđe u Predstavničkom domu i još sedam kongresmena.

Izvor: Blic

Pogledajte još