Koristite li kondom pri oralnom seksu ?

Iako ova dva pojma i nemaju mnogo toga zajedničkog, istraživanja su pokazala da ipak postoji značajna povezanost između seksualnosti i oralnog zdravlja.

Naime, nekoliko istraživanja, koja su se pojavila u svetskim naučnim časopisima, pokazuju da bi trebalo obratiti pažnju i na taj aspekt naših aktivnosti.

Tako, prema istraživanju rađenom u SAD, žene koje imaju česte vaginalne gljivične infekcije mogu ih dobijati upravo zbog oralnog seksa, a ne zbog reinficiranja od strane partnera.

Rizik od pojavljivanja epizoda svraba i peckanja izazvanih gljivičnim infekcijama je trostruko veći kod žena koje imaju oralni seks od onih koje to ne praktikuju.

Takođe, utvrđeno je da ova pojava ne zavisi od toga da li je partner inficiran nekom vrstom oralne gljivične infekcije, već je utvrđeno da veća osetljivost žena na gljivične infekcije nastaje kao rezultat interakcije pljuvačke i vaginalnog sekreta.

Drugi aspekt veze jeste ona između oralnog seksa i oralnog kancera. Istraživanjem rađenom u Švedskoj ustanovljeno je da neki kanceri mogu biti izazvani virusima koji se prenose tokom oralnog seksa.

Studijom je utvrđeno da su ljudi, koji pate od nekog oblika oralnog kancera, skoro 40 posto zaraženi humanim papiloma virusom (HPV), dok je taj procenat kod zdravih osoba nešto ispod 1 odsto.

Do skoro se smatralo da su francuski poljubac i oralni seks sigurni i sa partnerom koji je zaražen HIV-om. Međutim, istraživanje koje je rađeno na univerzitetima UCLA i Dru, ističe da su uzorci oralnih tkiva, uzetih od HIV negativnih pacijenata, pokazali da sadrže HIV viruse.

HIV virus može ući u organizam putem francuskog poljupca samo ako postoji otvorena rana u ustima. Treba znati da oko 70 % stanovništva pati od neke vrste gingivitisa, čiji je jedan od znakova krvarenje desni. Zbog toga se preporučuje da se pri oralnom seksu koristi kondom.

Među opasnijim mitovima u koje omladina veruje jeste i onaj da je oralni seks “siguran” vid seksa u kojem se ne mogu zaraziti.
Činjenica je, međutim, da oralno-genitalni kontakt dovodi do polno prenosivih bolesti, koje ujključuju: gore pomenuti HPV, Herpes simplex, sifilis, gonoreju, AIDS…

U 90 odsto slučajeva kod oboolelih od neke polno prenosive bolesti, ona prolazi bez ikakvih simptoma. Tek u samo 10 posto dolazi do nekih znakova koji bi mogli da ukažu na ova oboljenja.

Ovome treba dodati i podatak da preko 60 odsto studenata nemaju bezbedne seksualne odnose, kao i da se preko 55 odsto tinejdžera upušta u oralni seks.

Zato od sada prst na čelo i kondom u džep.

Izvor: BLIN

Pogledajte još