Pantić: EU ne želi potpuno sprovođenje Briselskog sporazuma

"Nama je važno da se Briselski sporazum sprovede, ali ako se pred državu Srbiju postavljaju novi uslovi, ako se samo pred Beograd postavljaju nerealni zahtevi, a imate puno razumevanja za Prištinu, čak i kad ne sprovodi za šta se obavezala, onda ne treba da se ide u Brisel", kaže Pantić.

Pantić dodaje da ako dođe do prekida dogovora, da se ništa dramatično neće desiti na Kosovu.

"Nije kriva država Srbija, već Albanci koji ne žele da sprovode Briselski sporazum. Ako se primeni nesto što je dogovoreno ali ne u obliku u kom je dogovoreno, neće biti održivo. Imamo ogroman pritisak da se izbori bojkotuju. Kome je u interesu da mali broj Srba izađe na izbore? Niti će Srbija biti kriva niti će biti optuživana ako se taj sporazum ne sprovede, mi smo učinili sve sa naše strane, ali nema volje sa druge strane", kaže Pantić.

Pantić dodaje da Srbija ne može biti okrivljena za neprimenu Briselskog sporazuma.

"Mi smo neke bolne ustupke učinili u pregovaračkom postupku i nema prostora da se više čine ustupci. Ne bi bili pobednici Srbi, ali bi veći gubitnici bili Albanci. Mi ne bismo dobili nista time. Ali zar treba mi stalno da činimo ustupke da bi taj procesu bio uspešan?", kaže Pantić.

Ako Briselski sporazum propadne, odgovornost će snositi Albanci, dodaje Pantić.

"Mi stojimo iza toga šta je potpisano u Briselu, a kad Albancima nešto ne odgovora oni se pozivaju na svoj Ustavni sud...pa imamo i mi Ustavni sud. I on može da kaže da ukoliko se svim građanima ne obezbedi pravo glasa, da ti izbori ne mogu biti regularni i demokratski. Svi imaju pravo da biraju i budu birani", kaže Pantić.

Pantić navodi da mi nemamo rezervnu vladu, i nijednog drugog saveznika osim republike Srbije. On objašnjava da najveću opasnost po Prištinu čini lista "Srbija" i da ona ima najveće poverenje građana pošto iza nje stoji država Srbija. On kaže da su ostale liste, pogotovo one koje su bliske vlastima u Prištini, pokazale koliko im je stalo do Srba.

Pročitajte još:

-

Izvor: B92

Pogledajte još