Naučnici napravili robote koji automatski menjaju oblik

Iako ove simpatične mašine izgledaju kao šarolike verzije T-1000, androida od “tečnog čelika” iz filmskog serijala “Terminator”, naučnici Instituta za tehnologiju Masačusets kažu da bi one jednog dana mogle da se koriste za privremene popravke mostova i zgrada.

Mali roboti, poznati kao “M-bloks” (M-Blocks), nemaju spoljnih delova, ali mogu da se kreću uz pomoć unutrašnjeg zamajca i mogu da se povezuju zahvaljujući magnetima. Oni mogu takođe da se prilagode različitim zadacima i tipovima terena, da se penju jedan preko drugog ili da se zaobilaze, skaču uvis, kotrljaju se po tlu, te kreću čak i ako vise naopako sa metalnih površina.

Unutar svakog “M-bloka” je zamajac, koji doseže da razvije brzinu od 20.000 obrtaja u minuti. Na svakoj ivici i licu kocke raspoređeni su magneti koji omogućavaju da se dve kocke “prilepe” jedna za drugu.

Svaka ivica ima dva cilindrična magneta, tako da kad se dve kocke približe oni prirodno rotiraju i roboti mogu da se spoje. Na licu svake kocke su još četiri para manjih magneta, simetrično raspoređenih, koji pomažu da se krećuća kocka odjednom postavi na mesto kada “sleti” na drugu.

Naučnici se nadaju da je će ovi roboti moći da se smanje do minijaturnih, kako bi jednog dana grupe mikrorobota mogle da se sastave u neki oblik, baš poput Terminatora.

Istraživači veruju da će “armije” mobilnih koci jednog dana služiti za privremeno popravljanje oštećenih zgrada ili mostova, ili da se konfigurišu kao skele za izgradnju. Kocke bi jednog dana mogle da se spoje u različite vrste nameštaja ili opreme, već prema potrebi, ali i da ulaze u okolinu nedostupnu ljudima, prepoznaju problem i reorganizuju se da obezbede rešenje.

"Mi želimo da stotine kocki nasumično raštrkanih po podu budu u mogućnosti da se međusobno identifikuju, spajaju i na zahtev samostalno transformišu u stolicu, merdevine ili sto"
, izjavio je naučnik Džon Romanišin.

Tim istraživača trenutno radi na stvaranju armije od 100 kocki, od kojih se svaka može kretati u bilo kom pravcu, te prave algoritme da ih vode. Naučnici smatraju da će neke od kocki moći da se prilagode izvođenju specifičnih zadataka i nošenju opreme poput kamera, osvetljenja i drugo.

"U većini drugih modularnih sistema individualni modul ne može da se kreće po sopstvenom nahođenju. Ako ispustite jednu od ovih kocki, ili se nešto pokvari, ona može da se vrati grupi, nema problema", objasnio je istraživač Kajl Gilpin.

Izvor: Blic

Pogledajte još