Uhapšeno 15 osoba zbog zloupotreba u carini

Među privedenima su i dve osobe zaposlene u špediterskim kompanijama.

Slobode su lišeni šef Odseka za carinski nadzor carinske ispostave skladišta - Dobanovci S.B. (42), zaposlene na radnom mestu carinski pregledač carinske ispostave skladišta Dobanovci A.B. (50) i S. I. (49).

Takođe, slobode su lišeni zaposleni na radnim mestima carinski nadzornici carinske ispostave skladišta Dobanovci - A.D. (47), D.L. (44), S.D. (41), N.K. (31), O.DJ. (49), S.M.V. (56), G.P. (46), V.V. (44), V.M. (43) i I.S. (54).

Kako se navodi u saopštenju, slobode su lišeni i G. L. (43) koja je u preduzećima "Global šped" i "Samba eksport import" obavljala poslove komercijaliste i poslovnog sekretara i D.M. (29) koja je u preduzećima "Global šped" i "Samba eksport import" obavljala poslove poslovnog sekretara.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Postoje osnovi sumnje da su navedene osobe, po nalogu organizatora grupe D.S. i N.S, zajedno sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe: N.M, I.S, I.F, B.Š, S.K, A.B. i D.T, zaposlenim u privrednim društvima "Global Šped", "Samba eksport import" i službenicima Ministarstva finansija, Uprave carine: D.L, M.D, M.J, V.P, radili navedena krivična dela prilikom uvoza robe iz azijskih zemalja.

Oni se sumnjiče da su navedene vršili tako što u postupku carinjenja nisu prikazivali pravu vrstu i vrednost robe, već robu za koju je carinska stopa i PDV na carinsku stopu višestruko niži.

Na taj način su, od 1.januara 2012. godine do 3.aprila ove godine, oštetili budžet Srbije za iznos od 226.895.250,31 dinara, na ime manje plaćene carine i PDV.

U pitanju je nastavak akcije protiv zloupotreba poznate kao ''Učitelj'', započete početkom aprila, u kojoj je privedeno ukupno 28 osoba, među kojima je i 20 carinika, a koju zajednički izvode Uprave kriminalističke policije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Uprave carine.

Akcija je sprovedena u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Upravom carina.

Uprava carina je aktivno učestvovala u akciji ''Učitelj',' koja traje više od godine, obezbedivši neophodnu dokumentaciju, na kojoj je slučaj i zasnovan, čime je još jednom potvrdila odlučnost ove institucije u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima, navodi se u saoštenju.

Carinici koji su do sada privedeni osumnjičeni su kao deo kriminalne grupe koja je prošle godine uvezla 113 kontejnera sa garderobom iz Kine, a za koju je podnošena lažna dokumentacija, u kojoj su navedeni izmenjeni podaci o vrsti robe koja se uvozi.

Samim tim naplaćen je manji iznos carinskih dažbina i poreza, čime je oštećen republički budžet.

Osumnjičeni su privedeni u policiju, odakle će nakon saslušanja biti privedeni u Tužilaštvo za organizovan kriminal, koje će odlučiti protiv kojih osumnjičenih će pokrenuti istragu.

"U Upravi carina se insistira na sistematskoj i doslednoj borbi protiv korupcije, kao jednog od velikih problema prisutnog decenijama u službi. Sve što je do sada urađeno u pokušaju da se korupcija suzbije a daje rezultate, pa će slične mere i nadalje biti preduzimane", navodi se u saopštenju.

Uprava carina podseća u saopštenju da carinska služba raspolaže sa dve telefonske linije na koje građani mogu da prijave sve nepravilnosti u radu carinskih službenika - ''Otvorena carinska linija'' 064/732 i dežurna telefonska linija Unutrašnje kontrole 066/ 303-30


Blic
, B92

Pogledajte još