Šta jedu najmoćniji ljudi na svetu?

Dobar obrok smanjuje tenzije

Ako je Vinston Čerčil bio u pravu kad je rekao da "stomak vlada svetom", onda je ovogodišnji sastav od 27 kuvara ta šačica koja može da utiče na puno odluka od vitalnog značaja za našu planetu. Jer ipak je njihova hrana ta koja utiče na raspoloženje, opuštanje i zabavu svetskih čelnika pre važnih sastanaka na kojima potpisuju bitne sporazume i ugovore.

Kulinarske žudnje...

Susret najboljih kuvara u svetu ove godine održan je u Parizu. Velikih 27 kuvara je novinarima otkrilo neke od strogo čuvanih tajni kuhinja Bele kuće, Kremlja i Jelisejske palate.

Na primer, Vladimir Putin je jedini šef države koji ima svog ličnog probača hrane – on jede apsolutno sve pre svog šefa.

Američki predsednik Barak Obama, ne voli cveklu i ne želi je na jelovniku Bele kuće. Francuski predsednik Fransoa Oland nikada nije jeo - artičoke. Nikola Sarkozi nije jeo nikakve sireve. Nemačka kancelarka Angela Merkel, obožava francusku kuhinju i često zbog obroka leti do Pariza.

Kuvari koji mogu da promene svet

Članovi ovog ekskluzivnog kluba svojim idejama mogu dosta da utiču na atmosferu i raspoloženje velikih vođa, pa su tako za sastanak između Olanda i Merkelove, koji je obeležio 50. godišnjicu (1962) francusko-nemačkog pomirenja, francuski kuvari odlučili da pripreme isti jelovnik koji je bio na službenoj večeri Čarsla De Gola i Konrada Adenauera kada su potpisali Ugovor o prijateljstvu.

Između ostalog, poslužili su pečenu govedinu i makarone s malinama.


B92

Pogledajte još